De parlementaire commissie heeft een aantal gezondheidswetten goedgekeurd die een grote bijdrage zullen leveren aan de strijd tegen tabaksconsumptie in Turkije.

In realiteit betekent dit dat het gebruik en de promotie van tabaksproducten in films, series, muziekvideo’s, bioscopen, theatervoorstellingen en zelfs op tv en sociale media, verboden wordt. De verkoop van tabaksproducten in onderwijsinstellingen en medische faciliteiten zal weldra ook worden gestopt.

Er zal ook korte metten worden gemaakt met de kleurrijke verpakkingen die volgens critici aanzetten tot roken. Tabak zal vanaf nu worden verkocht in verpakkingen met daarop anti-rookboodschappen die aantonen hoe schadelijk roken is voor het menselijk lichaam. Deze boodschappen zullen zo’n 85 procent bestrijken van de volledige verpakking. Alle verpakkingen zullen ook een standaardformaat hebben.

Logo van het merk

Het logo van het merk en de soort sigaret zullen ook niet meer worden afgebeeld op de verpakking. Er wordt slechts een kleine ruimte toegewezen voor de plaatsing van het merk. Het overtreden van deze regels zal worden bestraft met zware boetes.

“Roken als een Turk”

Roken is een gewoonte die al tientallen jaren wordt geassocieerd met Turken. Men heeft zelfs de uitdrukking gecreëerd: “Roken als een Turk”. In 2009 verbood Turkije het roken in alle overdekte ruimtes, inclusief restaurants, bars, cafés en soortgelijke locaties. Een jaar later werd het verbod uitgebreid naar sportstadions, moskeeën en ziekenhuizen.

De toenmalige premier en huidige president Recep Tayyip Erdoğan, is grotendeels verantwoordelijk geweest voor de effectieve uitvoering van het verbod. Tabak werd in Turkije zwaarder belast en er werden gratis medicijnen en behandelingen voorzien voor rokers.

Uit cijfers blijkt dat het rookverbod in Turkije de afgelopen jaren zeer effectief is geweest. De prevalentie van roken is fel afgenomen. De verhoogde belastingen op sigaretten en de gratis behandelingen voor rokers droegen bij tot deze afname. Toch zijn de autoriteiten vastbesloten om het roken volledig uit te roeien dat nog steeds de overhand heeft onder jongeren en jaarlijks meer dan 100.000 Turken de dood in jaagt. Het rookpercentage bedroeg 31,6 procent in 2016, een daling van 32,5 procent vergeleken met het jaar 2014.

Sabah

O.A.