Een video gedeeld door de Oostenrijkse extreemrechtse anti-immigratiepartij FPO, die moslims en Turken expliciet als oplichters afbeeldde, heeft geleid tot een grootschalige reactie van Oostenrijkse burgers en organisaties. Sommige politici roepen de kanselier op om te reageren.

De 39 seconden durende video gaf informatie over nieuwe verzekeringskaarten met een fotografische identiteit die in 2019 zullen worden geïntroduceerd. Een cartoonfiguur met de naam Ali, die een snor heeft en een rode fez draagt (een hoofddeksel voor mannen, afkomstig uit Noord-Afrika en meestal geassocieerd met Turken vanwege het gebruik ervan in het Ottomaanse Rijk vanaf de 19e eeuw) probeert de gezondheidskaart van zijn neef Mustafa te gebruiken om toegang te krijgen tot de tandarts. De reclamespot zei dat het nieuwe gezondheidssysteem fraude zal voorkomen dankzij de foto van de kaarthouder die op de kaart staat.

Aanval op de islamitische minderheden

De video, die zich snel verspreidde op sociale media, was een flagrante racistische aanval op de islamitische en Turkse minderheden in het land. Sommige burgers hebben dan ook strafrechtelijke klachten ingediend bij lokale politiebureaus.

De belangrijkste sociaaldemocratische oppositiepartij (SPO) heeft een schriftelijke verklaring gepubliceerd: “Deze racistische video is het toppunt van de extreemrechtse FPO. Kanselier Sebastian Kurz ziet dit en laat dit gebeuren.”

Ook andere oppositiepartijen en de bekende journalist Armin Wolf veroordeelden de video. De FPO verwijderde de racistische beelden later van zijn site en sociale media.

Kurz, die de centrumrechtse Volkspartij (OVP) leidt, werd in december kanselier in een coalitie met de extreemrechtse anti-immigratiepartij FPO. Zowel de OVP als de FPO hebben een islamofoob beleid gevoerd tegenover moslimimmigranten en -burgers. Zo werden moskeeën gesloten en imams uitgewezen in hun regeringsperiode.

Oostenrijk heeft ongeveer 600.000 moslimbewoners, waarvan velen Turks zijn.

Sabah

T.A.