In een exclusief interview met Anadolu Agency zei Yuichi Hosoya, hoogleraar internationale politiek aan de Keio Universiteit van Tokyo, dat Turkije het potentieel heeft om een brugfunctie te vervullen tussen westerse en niet-westerse landen en zo haar rol in de nieuwe wereldorde kan vergroten.

“Ik vind dat zowel Japan als Turkije een brug moeten slaan tussen de verschillende werelden – de westerse wereld en de niet-westerse wereld – en ook tussen liberale democratieën en autoritaire regimes,” zei hij.

“Op die manier kunnen we een veel inclusievere en omvattende internationale orde creëren,” zei hij.

Hij merkte op dat dat voorheen de internationale orde werd gecreëerd door westerse mogendheden en liberale democratieën zoals de VS en West-Europa. Hosoya vervolgde: “De elementaire beginselen en de normen van de liberale internationale orde zijn gebaseerd op westerse normen.”

“Maar tegenwoordig zien we de opkomst van niet-westerse staten als India en China, en het is mogelijk dat we een clash zien tussen westerse en niet-westerse mogendheden, liberale democratieën en autoritaire regimes,” zei hij.

Aangezien Japan en Turkije allebei gelegen zijn tussen de westerse en niet-westerse wereld, hebben ze allebei westerse elementen in hun maatschappij, maar tegelijkertijd hebben ze verschillen met de westerse landen.

Hij merkte op dat beide landen bondgenoten van de VS zijn en dat Japan en Turkije “zeer sterke handelsbetrekkingen met de westerse wereld” hebben, waardoor Turkije ook een grotere rol zou kunnen spelen.

Uitbreiding van de samenwerking

De Japanse geleerde zei dat Turkije ook het potentieel heeft om haar rol in de regio uit te breiden dankzij haar goede banden met islamitische staten.

“Het centrum van de economische groei verplaatst zich nu van de Aziatische Stille Oceaan naar de Indische Stille Oceaan. De Indische Oceaan wordt omringd door islamitische landen en natuurlijk heeft Turkije een zeer belangrijke plaats in de islamitische gemeenschap en bij de islamitische staten,” zei Hosoya.

“Dat betekent dat Japan zonder samenwerking met Turkije de moslimwereld rond de Indische Oceaan niet volledig kan begrijpen,” luidde zijn conclusie.

Anadolu Agency

T.A.