Turkse lira zet herstel voort

De Turkse centrale bank heeft haar basisrente verhoogd van 10,25 naar 15 procent om de Turkse munt te helpen en de hoge inflatie in te dammen.

Naci Ağbal, de kersverse gouverneur van de Turkse centrale bank, heeft onmiddellijk de handen uit de mouwen gestoken. De forse renteverhoging minder dan twee weken na zijn aantreden is een gebaar dat hij een strikter monetair beleid zal voeren dan zijn voorganger.

De centrale bank beklemtoont dat het monetaire beleid strak blijft tot een blijvende daling van de inflatie is bereikt. De inflatie steeg in oktober naar 11,9 procent.

Voor 1 euro krijg je nu 9 Turkse lira, twee weken geleden was dat nog 10 lira.

Internationale investeerders reageren verheugd op de renteverhoging hoewel die werd verwacht. Voorts signaleert de centrale bank dat ze een transparant en voorspelbaar monetair beleid zal voeren.

De vorige gouverneur, Murat Uysal, weigerde onder druk van president Erdogan de basisrente te verhogen. Uysal werd een tiental dagen geleden ontslagen door de president, omdat hij er ondanks verschillende interventies op de wisselmarkt niet in slaagde de val van de Turkse munt te stoppen.

Turkije kreeg eerder ook een nieuwe minister van Financiën. Minister Berat Albayrak, een schoonzoon van de president, ontslag nam via Instagram en werd vervangen door Lütfi Elvan.

Sinds het aantreden van de nieuwe centraal bankier is de lira al met 14 procent gestegen. Maar de munt noteert nog steeds 26 procent lager dan begin dit jaar.