De voorzitter van het Turks parlement, Ismail Karahan zei dinsdag dat er een ‘Democratiemuseum’ gebouwd zal worden in het parlementsgebouw dat gebombardeerd werd tijdens de couppoging van 15 juli.

Kahraman zei in een persconferentie in het Dolmabahcepaleis in Istanbul dat het museum gebouwd zal worden “opdat men de daden van het volk om de coup neer te slaan en de democratie in stand te houden, nooit zal vergeten”. Hij bevestigde ook dat beschadigde delen van het parlement hersteld zijn. Het parlementsgebouw van het land werd gebombardeerd door de putschisten tijdens de poging tot staatsgreep van de Gulenistische Terreurorganisatie (FETO).

Volgelingen van Fethullah Gulen

Het bureau van de premier en andere plaatsen met sporen van schade zullen bewaard blijven. Volgens de Turkse regering werd de staatsgreep uitgevoerd door de volgelingen van Fethullah Gulen die in zelf opgelegde ballingschap leeft in de V.S. sinds 1999.  Meer dan 240 mensen sneuvelden tijdens de couppoging en meer dan 2000 anderen raakten gewond. Gulen wordt ook beschuldigt van een langdurige campagne om de regering omver te werpen door het infiltreren van staatsinstellingen, in het bijzonder het leger, de politie en het gerecht. Daarmee vormde hij een zogenoemde parallelle staat.

AA