33 mensen die verdacht worden banden te hebben met de terreurgroep PKK werden gisteren berecht in Brussel in de laatste zitting die volgde op raids tegen de PKK in 2010.

De rechtbank verdaagde de zitting dat afgesloten was voor de pers voor 3 maanden. De verdachten worden beschuldigd van het financieren van de PKK, afpersing voor de financiering, gewelddelicten, vervalsing en het voeren van pro terreurpropaganda via radio en tv.

De PKK voert momenteel een gewapende campagne tegen Turkije en heeft sinds vorig jaar honderden burgers en veiligheids-personeel vermoord met bomaanslagen en gewapende conflicten in het zuidoosten van Turkije.

België, dat door Turkije beschuldigd wordt voor het tolereren van de PKK dat erkend wordt als terreurgroep door de EU, lanceerde een onderzoek in de groep in 2010. De Belgische politie viel 18 locaties binnen en hield verschillende verdachten aan waaronder Remzi Kartal en Zubeyir Aydar. Kartal en Aydar worden verdacht seniorleden van de terreurgroep te zijn. Toch weden ze later vrijgelaten in afwachting van het proces. Een pro-PKK groepering demonstreerde buiten het gerechtsgebouw tijdens de zitting.

België, veilig onderkomen voor terroristen

België kwam onlangs onder vuur door Turkse autoriteiten vanwege het toelaten van PKK-demonstraties in het land, zoals het opzetten van een tent in Brussel met een tentoonstelling van pro-PKK propaganda en vanwege het bieden van een veilig onderkomen aan terroristen. In een zeldzaam geval van intolerantie voor de PKK, weigerde het stadsbestuur van Brussel om toestemming te geven aan een PKK gelinkte groep om een evenement te organiseren in de stad deze week.

Sabah