De geleidelijke verschuiving van activiteiten van de Atatürkluchthaven naar de nieuwe luchthaven van Istanbul zal tegen 3 maart voltooid zijn. Dat heeft Funda Ocak, algemeen directeur van de koepel van Turkse luchthavens, bekendgemaakt.

“We hopen de geleidelijke verschuiving op 3 maart te kunnen voltooien. Vanaf dan zullen alle commerciële vluchten op de nieuwe luchthaven van Istanbul gebeuren, in plaats van op de Atatürkluchthaven.” Zo klonk het bij Ocak op een persconferentie ter gelegenheid van de opening van de tweede fase van het bijbehorend winkelcomplex.

Ocak zei ook dat de testperiode van twee maanden verlengd moest worden na de inhuldiging door president Recep Tayyip Erdoğan op 29 oktober 2018.

“Omdat we de hele verhuis niet in de winter wilden doen, hebben we besloten om geleidelijk aan te verhuizen tot maart.”

Volgens Ocak zullen op de site van de Atatürkluchthaven enkel nog onderhoud en reparatie van vliegtuigen, cargovluchten en tentoonstellingen plaatsvinden.

“Er was grote vraag naar dat soort activiteiten en de Atatürkluchthaven zal aan die vraag kunnen voldoen,” aldus Ocak.

“Onze luchtverkeersleiders zullen daar ook werkzaam blijven, ten minste tot 2022-2023,” klonk het.

Het eerste gedeelte van de nieuwe luchthaven opende de deuren op 29 oktober vorig jaar. Als ze op topsnelheid draait zal de nieuwe luchthaven 90 miljoen passagiers per jaar aankunnen. Als ook het tweede gedeelte klaar zal zijn, naar verwachting in 2023, zal dat aantal oplopen tot zowat 200 miljoen.

Het nieuwe project zal indirect werk verschaffen aan 1,5 miljoen mensen. Eens de bouw volledig voltooid zal zijn, zullen er vluchten vertrekken naar 350 bestemmingen over heel de wereld, onder meer naar Afrika.

De luchthaven kan 2,5 miljoen ton bagage per jaar verwerken. Dat zal oplopen tot 5,5 miljoen ton als het project op volle toeren draait.

Hürriyet

S.V.R.

Lorraine en Chantal deden recent nog een vlog over de nieuwe luchthaven in Istanbul.