Dit jaar verwacht Turkije een recordaantal toeristen uit Nederland, omdat de Nederlanders een heel goede indruk hebben van Turkije. Dat zei Şaban Dişli, de Turkse ambassadeur in Den Haag, in een interview met de krant Posta op 15 januari. Vooral de laatste maanden is het beeld dat de Nederlanders van Turkije hebben heel positief, aldus Dişli, die bij hem thuis in Den Haag geïnterviewd werd.

Zo’n 30 Turkse instellingen en touroperators waren vertegenwoordigd op het vakantiesalon in Utrecht, dat plaatsvond van 9 tot 13 januari.

Dişli beklemtoonde dat daardoor het aantal Nederlandse toeristen dat naar Turkije reist waarschijnlijk omhoog zal gaan. Volgens Nederlandse media zal dat aantal dit jaar naar verwachting met 40 procent stijgen.

Volgens Dişli “kan het record van het aantal Nederlandse vakantiegangers in Turkije gebroken worden”.

Volgens diplomaten zou 2019 een “succesjaar” kunnen worden inzake de betrekkingen tussen beide landen. Turkije heeft namelijk voor $24 miljard directe investeringen gedaan in Nederland. Alle bedrijven van Turks-Nederlandse investeerders zijn samen $10 miljard waard.

Dişli werd aangesteld als ambassadeur in september 2018. Daarvoor was hij werkzaam als adviseur van president Recep Tayyip Erdoğan.

De relaties tussen Nederland en Turkije bereikten een dieptepunt in 2017. Toen weigerde de Nederlandse regering een aantal Turkse politici de toegang tot het grondgebied. Zij kwamen campagne voeren voor de Turkse diaspora in het land, in de aanloop naar de verkiezingen in Turkije. Maar de relaties verbeterden een jaar later, toen beide landen ambassadeurs benoemden.

Hürriyet

S.V.R.