De Spaanse topvoetbalploeg FC Barcelona heeft een rechtszaak aangespannen tegen het Turkse bedrijf ‘Barca textiel’. De aanklacht luidt dat de firma de naam Barca heeft gebruikt voor commerciële doeleinden.

“De club uit Barcelona is een fenomeen geworden in de voetbalwereld, dat bekendstaat onder de merknaam ‘Barça’. De club van mijn cliënt was al bekend in Turkije onder de merknaam ‘Barça’ lang voor de tegenpartij [het textielbedrijf] deze merknaam ging gebruiken.” Dat staat te lezen in de klacht die een Turkse advocaat heeft ingediend in naam van FC Barcelona.

De advocaat, Nazlı Deniz Kol, verduidelijkte dat het bedrijf Barca Textiel Industrie en Handel nv dit handelsmerk vijf jaar geleden is beginnen commercialiseren in Turkije. Terwijl de voetbalploeg “al sinds 1899 ‘Barça’ wordt genoemd, het jaar waarin ze werd opgericht”.

De merknaam ‘Barca’

“Het patent op de merknaam behoort ongetwijfeld toe aan mijn cliënt. Wij verzoeken om de merknaam ‘Barca’ van de tegenpartij te schrappen en ongeldig te verklaren,” aldus de aanklacht.

Topman van Barca Textiel

Volgens Ali Öziçer, de topman van Barca Textiel, bestaat het bedrijf al 22 jaar en voert het kleding uit naar vele Europese landen, waaronder Duitsland en Italië. “Barca betekent boot in het Italiaans. De merknaam van ons bedrijf is herkenbaar in vele landen,” aldus Öziçer. Öziçer benadrukte ook dat zijn bedrijf een paar jaar geleden bij de Spaanse autoriteiten een aanvraag heeft ingediend om onder die naam op de Spaanse markt te komen. Maar het verzoek werd geweigerd.

Volgens de bedrijfsleider is er in Barcelona ergernis ontstaan over hun handelsmerk, omdat ze van plan zijn om in Turkije een restaurant te openen.

“De mensen van FC Barcelona zijn naar hier gekomen en hebben de Turkse autoriteiten toestemming gevraagd [om een restaurant te openen] onder de naam ‘Barça’ en wij hebben daar bezwaar tegen gemaakt. De club heeft dan een tweede aanvraag ingediend en wij hebben opnieuw een bezwaarschrift ingediend. En nu hebben ze dus een proces aangespannen,” aldus nog Öziçer.

Hürriyet

S.V.R.