Een Deense minister, die bekend staat om haar sterke anti-immigratie opvattingen, deed maandag een oproep aan moslims om vrijaf te nemen van hun werk tijdens de vastenperiode van de Ramadan. Ze zegt dat het vasten ‘gevaarlijk is voor ons allemaal’.

De opmerkingen van de immigratie- en integratieminister Inger Stojberg, een lid van de centrumrechtse Liberale Partij, komen er nadat de Ramadan vorige week begonnen is. De Ramadan is een van de meest gerespecteerde heilige dagen van de islam, waarin moslims over de hele wereld vasten van zonsopgang tot zonsondergang.

Negatieve gevolgen

“Ik wil de moslims oproepen om tijdens de Ramadanmaand niet te werken om zo negatieve gevolgen voor de rest van de Deense samenleving te vermijden”, schreef Stojberg in een column voor de krant BT.

“Ik vraag me af of een religieuze orde, die de naleving oplegt aan een 1400 jaar oude pijler van de islam, verenigbaar is met de samenleving en de arbeidsmarkt die we in 2018 in Denemarken hebben.”

Ze zei ook dat ze vreesde dat het vasten een invloed zou kunnen hebben op ‘de veiligheid en de productiviteit’. Ze gaf daarbij het voorbeeld van buschauffeurs die ‘meer dan 10 uur noch drinken, noch eten’.

“Dit kan gevaarlijk zijn voor ons allemaal,” zei ze.

Strengste maatregelen

Een van de strengste maatregelen trad in 2016 in werking. Door deze maatregel kan de politie spullen van vluchtelingen in beslag nemen. De richtlijnen van de overheid maken een uitzondering voor huwelijks- en verlovingsringen, nadat critici de plannen vergeleken met de confiscatie van goud van de Joden door de Nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In de afgelopen 15 jaar heeft Denemarken haar immigratiebeleid aangepast. Het land dringt erop aan dat migranten de gebruiken en taal van het land moeten leren om zich zo te kunnen aanpassen aan de arbeidsmarkt.

Sabah

B.L.J.