Ömer M. Koç, de voorzitter van Koç Holding, heeft een boek over Atatürk uitgebracht om de 100e verjaardag van zijn aankomst in Samsun te herdenken. ‘Misschien ga je mij niet kennen – Herinneringen van Mustafa Kemal Atatürk’ heeft het boek als titel. Koç schrijft in het boek dat “de weg van de moderne beschavingen nog steeds de enige weg vooruit voor Turkije is”.

Ömer M. Koç

Het boek werd voorgesteld met de volgende tekst:

De foto’s en documenten die we voor dit boek hebben gebruikt, tonen niet enkel een grote staatsman en militaire leider maar dragen ook de sporen van zijn denkwereld. De portretfoto’s dienen het brede publiek te bereiken en aan vrienden als cadeau gegeven te worden. Portretten zijn als een kaarslicht dat de vergeten biografieën tot het daglicht brengt. De handtekeningen en schrijfsels brengen de historische documenten tot leven. De handgeschreven teksten bewaren de gedachten van hun schrijvers op een unieke wijze. Daarom hebben we handgeschreven brieven en ondertekende portretten opgenomen om de meest betekenisvolle herinneringen te benadrukken.

De zelfzekere en onverzettelijke houding van de grote Atatürk blijkt uit zijn handgeschreven teksten en brieven. Al deze foto’s en documenten tonen een buitengewone man met een vooruitstrevende visie.

In 1912 drukte hij zijn stempel op de geschiedenis als standvastige commandant met zijn grandioze houding en brandende toewijding aan Abdülkerim Paşa. Tijdens een diplomatenfeest waaraan hij deelnam als Ottomaanse officier in 1914 in Sofia droeg hij de kleren van de Janitsaren. Daarmee gaf hij een krachtig signaal aan de Europese gezanten.

Tijdens de slag om Gallipoli werd zijn militaire heldhaftigheid vastgelegd toen hij als commandant van de 19e brigade de eerste vijandelijke troepen die geland waren bestreed. Zijn foto van 1 april 1918 genomen door zijn goede vriend Fethi Okyar toont een Mustafa Kemal die zelfs tijdens de val van het Ottomaanse Rijk dapper en onverzettelijk blijft.

Zijn foto met vrouwe Latife in het Paleis van Çankaya in 1923 werd in de buitenlandse bronnen vastgelegd onder de naam “een Turkije die zich richt tot het Westen”. Zijn foto’s gewijd aan Evrenoszâde Muhsin Bey, Tevfik Rüştü Aras, Salah Cimcoz, Tevfik Bıyıkoğlu en İsmail Hakkı Kavalalı tonen hoe veel waarde hij hechtte aan zijn vriendschappen. Zijn foto’s gewijd aan de Franse generaal Edmond Buat en de Bulgaarse professor Hristoy Stoyanov tonen het belang dat hij toekende aan zijn internationale banden.

De weg van de moderne beschavingen die Atatürk tekende is nog steeds de enige weg vooruit voor Turkije. Atatürk vocht voor een vrij en welvarend vaderland. Voor zij die niet begrijpen onder welke omstandigheden hij vocht en hem proberen zwart te maken breng ik deze uitspraak van Napoleon Bonaparte in herinnering: “Hij die zijn vaderland redt, schendt geen enkele wet.” (Celui qui sauve sa Patrie ne viole aucune loi)

T24

T.A.