Mustafa Levent Karahocagil, parlementslid voor de AKP, heeft een waarschuwing gekregen van de algemene vergadering van het Turkse parlement omdat hij de CHP ‘vuilnis’, ‘modder’ en ‘waardeloos’ noemde.

 “Als we naar het verleden van de CHP kijken, dan zien we allerlei corrupte praktijken. Als we aan de CHP denken, dan denken we aan modder, vuilnis en waardeloosheid. De CHP staat voor corrupte spellen buiten de democratie om. De CHP betekent het executeren van presidenten die ze niet klein konden krijgen. De CHP betekent het steunen van de vandalen die actief waren tijdens de Gezi-gebeurtenissen,” had Karahocagil gezegd.

De parlementsleden van de CHP uitten hun verontwaardiging over de uitspraken van Karahocagil. Terwijl een woordenstrijd woedde tussen de parlementsleden van beide partijen, vroeg CHP-fractieleider Özgür Özel om een onderzoek naar de uitspraken van Karahocagil. “We moeten eerst deze kwestie uitklaren. Wie ben jij om de CHP ‘vuilnis’ te noemen?” zei Özel.

De voorzitter van de algemene vergadering van het parlement, Celal Adan (MHP), onderbrak de plenaire sessie. Na de pauze besloot hij dat Karahocagil een waarschuwing als straf zou krijgen voor zijn uitspraken overeenkomstig het interne reglement van het Turkse parlement. Die straf kon rekenen op luid applaus van de CHP-leden.

AKP-fractieleider Cahit Özkan verklaarde na de commotie dat de uitspraken van Karahocagil te ver gingen. “We kunnen elkaar bekritiseren maar we moeten dit doen in het kader van de democratische cultuur. We moeten een zekere beleefdheid aan de dag leggen. Daarom gingen de uitspraken van de heer Karahocagil uiteraard te ver,” zei hij.

Özgür Özel

CHP-fractieleider Özgür Özel vond de straf gepast. “Hij zou zelfs permanent uit het parlement gezet kunnen worden. Maar wij vinden dat principieel niet correct. Daarom vroegen we om een waarschuwing als straf.”

Sputniknews.tr

T.A.