Een terrorist van zogenaamde ‘Islamitische Staat in Irak en de Levant’ (ISIL) die er van wordt verdacht achter een dodelijke aanslag op de internationale luchthaven Atatürk in Istanbul te zitten, is waarschijnlijk gedood tijdens een 17 uur durende antiterreuroperatie in Georgië.

Ahmet Recepoviç Çatayev was naar verluidt een van de drie Tsjetsjeense jihadistische militanten die zijn gedood tijdens een operatie tegen ISIL. Dat meldde het dagblad Habertürk eerder deze week op 23 november.

In totaal werden er 46 mensen gedood bij de ISIL-aanslag op de luchthaven Atatürk op 28 juni 2016 en Çatayev wordt verondersteld een van de beramers te zijn geweest.

Foto: Çatayev

Volgens Habertürk stelde de Georgische politie vast dat een groep ISIL-terroristen zich verstopte in een appartement aan de Gabriel Salosstraat in het district Isani van Tblisi.

De politie omsingelde het appartement op eerder deze week op 22 november, waarna een operatie begon waarbij jihadisten terugvuurden naar de politie.

17 uur

De confrontatie tussen Georgische veiligheidstroepen en ISIL-militanten duurde 17 uur en drie terroristen werden daarbij gedood, terwijl een andere levend werd opgepakt.

Na de operatie zeiden de Georgische autoriteiten dat de omgekomenen van Tsjetsjeense afkomst waren en een van hen naar verluidt Çatayev was.

Volgens de krant waren Çatayev en verschillende andere militanten illegaal vanuit Turkije naar Georgië gekomen en hadden ze zich gevestigd in een appartement dat op de naam van Aslanpek Cebrailov stond, die van Tsjetsjeense afkomst is.

Hurriyet