Turkije is volop op zoek naar partnerlanden voor het opzetten van een wetenschappelijke researchbasis op Antarctica. Een partnerverdrag zou ideaal zijn aangezien het meteen ook heel kostendrukkend werkt, aldus Faruk Ozlu op woensdag.

Tijdens een gesprek met reporters op donderdag aan het Turkse parlement wees Ozlu erop dat Turkije drie maal aan alle verwachtingen moet voldoen vooraleer er groen licht gegeven wordt voor het opzetten van een wetenschappelijk station en basis.

Ozlu: “Het eerste team zonden we vorig jaar al. Er staan dit jaar nog twee verdere expedities gepland. Ook volgend jaar staat nog een enkele oefenexpeditie gepland.”

De minister liet eveneens weten dat Turkije reeds 5 miljoen Turkse lira´s (zo een 1,06 miljoen euro) voor het project heeft vrijgemaakt maar het zoekt naar partners om de kosten te kunnen drukken.

Turkse politici lieten weten dat de regering onder andere in contact staan met het Verenigd Koninkrijk en Chili betreffende een eventuele samenwerking.

Expedities tot nu toe

Vorig jaar in april vertrok voor het eerst in de Turkse geschiedenis een team van 14 Turkse wetenschappers, waaronder ook dokters, botanisten, oceanografen en ten slotte geologische en landkundige ingenieurs, van zeven verschillende Turkse universiteiten, naar Antarctica voor een wetenschappelijke missie met als doel de studie van het klimaat en klimaatverandering.

Later in maart ging een tweede team op expeditie met als doel het verkennend onderzoek betreffende het vinden van een goede locatie voor een eventuele basis.

Antarctica

Antarctica geldt als een wetenschappelijke natuurreservaat sinds het Antarctica verdrag van 1959 waarvan Turkije eveneens deel uitmaakt.

Antarctica is het koudste continent op aarde. De laagste recordtemperatuur die ooit werd vastgelegd bedraagt zo maar even -89 graden Celsius. In de zomer haalt men temperaturen tussen -15 graden Celsius en -5 graden Celsius.

Turkije´s eerste poolonderzoekscentrum, de technische universiteit gericht op poolonderzoek van Istanbul, ook bekend als PolRec, werd gesticht in 2015.

De missie van het wetenschappelijk centrum is de volgende: het uitvoeren van onderzoek op Antarctica met als doel het vergroten van Turkije´s roep en prestige in de mondiale wetenschappelijke wereld.

Sabah