Foto: suryanikadim.org/anasayfa

Plaatsvervangend eerste minister Hakan Cavusoglu ontkent de mediaberichten dat kerken werden opgeëist door de staat in de vorm van de onteigening van hun religieus landbezit.

In een interview met de staatsgeleide krant Anadolu Agency beweert Cavusoglu dat de claim afstamt van een geschil gerelateerd tot een kerkhof dat deel uitmaakt van een Assyrisch klooster in de zuidoostelijke provincie van Mardin. De minister geeft aan dat lokale politici het desbetreffende kerkhof foutief inrekenden in het register van de Turkse schatkist.

Cavusoglu: “Het was een fout gemaakt omdat diegenen die de taak moesten uitvoeren (betreffende het registreren van staatsbezit) niet goed nagekeken hadden of het land al dan niet behoorde tot het geloof. We zijn volop bezig het land terug te geven aan het desbetreffende klooster.”

Restauratie is het doel

Hij voegde hieraan nog toe dat de staat enkel het doel had de oude kerken te restaureren. Het gaat om kerken die te lijden hebben gehad onder de aanvallen van de PKK-terroristen.

De terroristen beschadigden, naast allerlei oud-Ottomaans bezit, allerlei Armeense katholieke en Armeense protestantse kerken. Beide kerken stonden op het programma voor restauratie van het Algemeens Fonds van het Ministerie.

Sinds de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Vooruitgang (AK) aan de macht kwam in 2002, is Turkije volop in de weer gelijke rechten terug te geven aan religieuze minoriteiten alsook het terug opbouwen of restaureren van de gebedshuizen voor desbetreffende minoriteiten. Het gaat hier bijvoorbeeld om de Assyriërs tot en met de Joden en Grieken.

Veel van het religieus bezit keerde terug naar de verschillende geloofsgroepen en minoriteiten nadat het hen tientallen jaren geleden met geweld werd ontnomen door de Turkse staat.

Vandaag voert men een politiek van restauratie en teruggave van verlaten historische gebouwen.

Sabah