Europees president Donald Tusk en de Cypriothische president Nicos Anastasiades. © afp.

TURKS-EUROPESE TOP – Cyprus weigert nog altijd het principeakkoord met Turkije over de aanpak van de vluchtelingencrisis goed te keuren. Dat zei de Cypriotische president Anastasiades vanmiddag na een gesprek met EU-president Donald Tusk.

Het akkoord met Turkije dat de vluchtelingenstroom naar Europa moet indammen, moet unaniem door de EU-leiders worden goedgekeurd. Maar voordat van goedkeuring sprake kan zijn moet Turkije eerst Cyprus als staat erkennen. Het is voor Anastasiades onverteerbaar dat de onderhandelingen over het Turkse EU-lidmaatschap worden versneld, zonder concessies van Ankara in het conflict over het sinds 1974 door Turkije bezette noordelijke deel van Cyprus.

‘We zijn er nog niet’

Europees president Donald Tusk

Volgens Anastasiades is het “ongerechtvaardigd, contra-productief – om niet te zeggen onacceptabel” om de last van de migratiecrisis op Cyprus af te schuiven. Turkije wil dat Cyprus de blokkade op verdere gesprekken in de toetredingsonderhandelingen opheft. Maar dat gaat Cyprus dus veel te ver.

Ook Tusk erkent dat er nog geen akkoord is “dat alle 28 EU-staten tevreden stelt”. Het akkoord dat Nederland en Duitsland in de steigers hebben gezet, moet “meer in balans” worden gebracht voordat alle landen er steun aan kunnen geven, aldus Tusk: “We zijn er nog niet.”