Ankara – De aanslag die zondag in de Turkse hoofdstad Ankara minstens 37 doden en 71 gewonden eiste, heeft vooral jongeren getroffen. Die hadden net voor de bomauto op het Kizilayplein ontplofte deelgenomen aan een toelatingsproef voor Turkse scholieren die naar de universiteit willen.

Volgens de Turkse regering was de aanslag – hoewel die nog niet is opgeëist – het werk van PKK-terroristen.

“We zullen het terrorisme op de knieën krijgen”, reageerde president Erdogan gisteren.

terwijl elf oorlogsvliegtuigen in het noordoosten van Irak schuilplekken en munitiedepots van de Koerdische Arbeiderspartij PKK bombardeerden. Turkse veiligheidsdiensten zeggen dat een van de daders een jonge vrouw is die zich in 2013 bij de PKK aansloot. Ook een tweede verdachte zou banden hebben met de PKK.

In totaal werden gisteren 40 mensen gearresteerd, 4 op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag en 36 anderen omdat ze banden zouden hebben met de PKK. Zondag werden in Turkije Twitter en Facebook geblokkeerd nadat op de sociale media beelden opdoken van de aanslag.

Jonge slachtoffers

Turkije treurde gisteren om de slachtoffers, die overwegend uit jongeren bestonden. Gisteren circuleerde op sociale media het trieste verhaal van Ozancan Akkus (19) en Ali Deniz Uzatmaz (19), twee vrienden uit Ankara die beiden stierven door terreur. Ozancan, eerstejaarsstudent elektromechanica, kwam zondag om. Ali was een van de 95 doden bij de dubbele bomaanslag in Ankara op 10 oktober vorig jaar. Vlak na de aanslag regende het op Twitter berichten van bezorgde familieleden en vrienden die iemand als vermist opgaven. Een van de namen die opdoken was universiteitsstudente Elif Gizem Akkaya. Later werd meegedeeld dat Elif bij de slachtoffers was.

1

“In shock”

De Genkse Süheyla Dedemoglu (20), die al drie jaar islamitische theologie studeert aan de universiteit van Ankara, was op bezoek bij haar vriendin nabij het Kizilayplein toen de bomauto ontplofte. “Plots hoorden we een enorme knal. We dachten eerst dat het de fans van Galatasaray waren, die durven het wel eens bont maken na een match”, vertelt Süheyla. “Maar we hadden snel door dat er iets heel erg mis was. Toen we de beelden zagen, waren we in shock. Ik kreeg meteen telefoon van mijn moeder uit België. Toen ik haar stem hoorde, barstte ik in tranen uit.” Süheyla wil het liefst haar studies afronden en dan snel terugkeren naar Limburg om islamdocent te worden.

“De sfeer in Ankara is van de hemel naar de hel geëvolueerd.”

“Door de aanslagen ben ik veel meer op mijn hoede. Maar het zal mij niet tegenhouden om mijn doel te bereiken. Nog twee jaartjes doorbijten; dan haal ik mijn diploma.”

12527767_669245466548512_76905842_n

Het Kizilayplein is een van de drukste plekken in de stad. Het is een verkeersknooppunt, met het grootste metrostation van het land en talrijke winkelcentra. De ambtswoning van de burgemeester, een aantal secundaire scholen en ook de drukbezochte moskee Koca Tepe liggen in de buurt.

Süheyla: “Vroeger wandelde ik dikwijls naar het plein. Maar door al die aanslagen van de afgelopen tijd probeer ik alle drukke plaatsen te vermijden.”

Alper GEL (Bron: het Belang van Limburg)