EU-president Tusk wil dat Turkije ook vluchtelingen de pas afsnijdt die via Bulgarije of de Zwarte Zee naar Europa proberen te komen. Dat blijkt uit een vertrouwelijk voorstel dat Tusk aan de EU-lidstaten heeft voorgelegd.

Vorige week bereikten de EU en Ankara een principeakkoord over het indammen van de vluchtelingenstroom tussen Turkije en Griekenland. Critici stelden onmiddellijk dat de vluchtroutes zich zouden verleggen waardoor de EU nog steeds een zomer vol migranten tegemoet kan zien.Tusk heeft zich deze kritiek ter harte genomen, getuige zijn voorstel.

‘Turkije zal alle noodzakelijke maatregelen nemen om te voorkomen dat er nieuwe routes opengaan voor illegale migratie vanuit Turkije naar de EU’.

De EU-ambassadeurs van de lidstaten steunen de oproep aan Ankara. Vrijdag moet blijken of de Turkse premier Davutoglu, in Brussel om het principeakkoord te bekrachtigen, de nieuwe eis zal overnemen.

Politieke hoogspanning

Dinsdagmorgen ontmoet Tusk de Cypriotische president Anastasiades. Een gesprek onder politieke hoogspanning omdat Cyprus vooralsnog weigert het principeakkoord met Ankara goed te keuren. Het is onverteerbaar voor Anastasiades dat de onderhandelingen over het Turkse EU-lidmaatschap worden versneld, zonder concessies van Ankara in het conflict over het sinds 1974 door Turkije bezette noordelijke deel van Cyprus. Het akkoord met Turkije dat de vluchtelingenstroom moet indammen, dient unaniem door de EU-leiders te worden goedgekeurd.