China smoort kritiek op “Oeigoer holocaust”

De Chinese social media app TikTok, heeft een Amerikaanse tiener gedeblokkeerd die via haar account kritiek had geuit op de Chinese repressie van de Oeigoeren, een Turkse moslimminderheid.

De video van het tienermeisje werd woensdag “door een menselijke fout” voor 50 minuten offline gehaald, zei de Amerikaanse content moderator Eric Han. Hij voegde toe dat de inhoud van de video niet botste met de richtlijnen van de applicatie.

De Chinese app is razend populair onder Amerikaanse tieners en jongvolwassenen. Verschillende Amerikaanse senatoren hebben ondertussen hun bezorgdheid geuit over de dataverzameling en censuur van TikTok. De Amerikaanse overheid heeft naar verluidt ook een “nationaal veiligheidsonderzoek” ingesteld.

Bron: BBC.com

De 40 seconden durende video die werd gedeeld door de 17-jarige Feroza Aziz uit New Jersey, begint als een onschuldige make-up tutorial. Vervolgens roept ze haar kijkers op om meer aandacht te schenken aan de benarde situatie van de moslimminderheid in China. “Dit is weer een holocaust, maar niemand heeft het erover,” zei Aziz.

Er wordt geschat dat de Chinese overheid meer dan 1 miljoen Turkse Oeigoeren vasthoudt in “opvoedingskampen”. De Chinezen beweren dat deze centra gericht zijn op het “opleiden en ontwikkelen van vaardigheden”.

TikTok heeft laten weten dat hun data niet is onderworpen aan de Chinese wet. Ze verklaren dat er geen inhoud wordt verwijderd onder druk van de Chinese regering.

Han zei dat Aziz tijdelijk werd geblokkeerd omwille van een video die ze eerder had gepost. In deze video was terreurleider Osama Bin laden te zien wat ingaat tegen de richtlijnen van de app.

Sabah

O.A.