Ankara – De daderes van de zelfmoordaanslag van zondag in Ankara was een lid van terreurorganisatie PKK. Dat verklaarde gisteren het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken.

De 24-jarige vrouw had bovendien een opleiding gekregen van de Syrisch-Koerdische terreurgroep YPG. Ze werd geïdentificeerd door haar digitale vingerafdrukken. Volgens de Turkse autoriteiten was er waarschijnlijk nog een tweede kamikaze.

Bij de aanslag vielen 37 doden. Niemand eiste de verantwoordelijkheid op maar voor de Turkse regering is de PKK-terreurorganisatie de hoofdverdachte.

De YPG is een gewapend filiaal van de PKK. Eerder dit jaar viel het Turkse leger posities van de YPG aan in het noorden van Syrië. De Koerdische terreurgroep had gebruikgemaakt van een Syrisch-Russisch offensief tegen de rebellen in Aleppo om haar eigen gebied uit te breiden, ten koste van enkele rebellengroepen die nauw aanleunen bij Turkije.

Op 17 februari vond in Ankara een gelijkaardige aanslag plaats waarbij 28 doden vielen. Die aanslag werd opgeëist door de Koerdische Vrijheidvalken (TAK), een afsplitsing van de terreurorganisatie PKK