De piloot die het presidentiële complex in Ankara had gebombardeerd in de nacht van 15 juli 2016, tijdens de mislukte staatsgreep, heeft in zijn getuigenis toegegeven dat hij wist dat zijn groepering, de Gülenistische terreur organisatie (FETO) achter de coup zat en dat hij het complex met opzet had geraakt.

Zijn bekentenis onthult een groot aantal details in verband met de rechtstreekse betrokkenheid van FETÖ in de mislukte coup. Volgens rapporten, werd luitenant Müslim Macit ondervraagd op 30 september en zei dat hij orders had ontvangen van burgers geaffilieerd zijn met FETO.

Hij gaf toe dat Gülenist Lt. Ahmet Tosun de bevelen had gegeven aan de straaljagers om het parlement te bombarderen, te vliegen op lage hoogte over het Kızılay plein van Ankara en het Turksat hoofdkwartier aan te vallen. Hij zei dat hij op het presidentiële complex had geschoten en een bom had laten vallen in de buurt van de moskee binnenin het complex.

“Later kwamen straaljagers vanuit Erzurum om mij te stoppen, dus ik ging terug naar de basis. In de tussentijd, wist ik dat we (FETO) een coup aan het uitvoeren waren”, zei de piloot, en voegde eraan toe dat hij met opzet doelwitten had geraakt.

Op 15 juli probeerde een kleine militaire junta, gelinkt aan FETO, om de democratisch verkozen regering omver te werpen en in Turkije een staat van beleg af te kondigen. De poging werd verhinderd door militairen die loyaal waren aan de regering, samen met politie-eenheden en miljoenen mensen die op straat kwamen voor de vrijwaring van de democratie.

Een totaal van 264 mensen, voornamelijk burgers, werden gedood en meer dan 1500 mensen raakten gewond. Partijen van het hele politieke spectrum, van links tot rechts, hebben zich verenigd in de veroordeling van de poging tot staatsgreep, keuren het af op alle mogelijke manieren en benadrukken hun vastberadenheid om de democratie en de rechtsstaat te behouden in Turkije.

Daily Sabah