Zo’n 30 percent van de eerste fase van de derde luchthaven van Istanbul, een van de grootste projecten van het moderne Turkije, is klaar. Dat zegt een topman van de bouwfirma die de constructiewerken uitvoert.

Er is al 2 miljoen euro uitgegeven voor de eerste fase van de luchthaven dat initieel jaarlijks 90 miljoen passagiers moet opvangen, aldus IGA CEO Yusuf Akcayoglu in een interview met Anadolu Agency.  “Tot nu toe hebben we zo’n 2 miljard euro geïnvesteerd van de eerste schijf van het krediet”, zei hij. De eerste fase begon in mei 2015.  Akcayoglu zei dat de werken zijn versneld in de zomer en dat de constructiewerken klaar zullen zijn voor de deadline van februari 2018.

“Momenteel zijn er 17.500 mensen aan het werk op de werf”, zei hij. Hij verklaarde ook nog dat het aantal mensen in de nachtploeg zou toenemen zodat het totaal aantal werknemers zou stijgen tot 25.000 – 30.000.

Jaarlijks 200 miljoen passagiers

Het einddoel voor de luchthaven is om jaarlijks 200 miljoen passagiers te vervoeren naar meer dan 350 bestemmingen. De grootte van de luchthaven is gelijk aan ongeveer 11.000 voetbalvelden. “De nieuwe luchthaven van Istanbul is genomineerd voor het Guinness Records boek voor de hoeveelheid werkuitrusting en voertuigen die gebruikt worden in de constructie”, zei Akcayoglu. Er worden onder andere 2200 vrachtwagens, 60 kranen, 101 bulldozers en 252 graafmachines actief gebruikt op de werf.

Hurriyet