Özgür Özel, een parlementslid van de sociaal-democratische oppositiepartij CHP

De belangrijkste oppositiepartij heeft het bureau van het ministerie van Algemene Zaken om informatie gevraagd in een schriftelijke parlementaire enquête in verband met een video, vrijgegeven door Islamitische Staat, waar twee soldaten levend werden verbrand.

“De 19-minuten durende video die online werd gezet op 22 december ’s nachts met de claim ‘IS heeft Turkse soldaten verbrand’ heeft publieke verontwaardiging veroorzaakt”, zei plaatsvervangend voorzitter van de CHP Özgür Özel op 23 december.

Bronnen vertelden de Turkse krant Hürriyet, dat IS wel vaker gefabriceerde propaganda video’s uitbrengt en dat het onderzoek nog wordt voortgezet om de authenticiteit van de nieuwe video te bepalen.

“Is er een onderzoek gestart naar de video, die werd uitgezonden door IS, waarin ze beweren dat ze Turkse soldaten verbrandden? Zijn de beelden in de video correct? Als deze beelden waar zijn, door wie of wat waren de soldaten ontvoerd?

Wat voor soort initiatieven heeft de overheid genomen om te ontvoerde soldaten te redden? Zijn er onderhandeling verwante publieke instellingen, zoals het ministerie van Defensie en de chef van de Generale Staf.

Hürriyet