Sevil Shhaideh, een moslima uit de Tataarse minderheid in Roemenië, is door de sociaaldemocraten genomineerd voor een formatieopdracht. Liviu Dragnea, voorzitter van de Roemeense Sociaaldemocratische Partij, die de parlementaire verkiezingen won, stelde woensdag voor dat Sevil Shhaideh de post van minister-president overneemt. De aankondiging was een verrassing, omdat haar naam niet echt bekend is in Roemenië.

Shhaideh, 52, is een lid van de Sociaaldemocratische Partij, econoom en lid van een kleine islamitische en Turkse gemeenschap van Roemenië. Ze was minister voor Regionale Ontwikkeling gedurende zes maanden in 2015 en is momenteel een hoge ambtenaar in de Ministerie van Regionale Ontwikkeling.

Allereerste islamitische premier

President Klaus Johannis is in overleg met de politieke leiders voor de benoeming van een premier, die het parlement moet goedkeuren. Als het wordt goedgekeurd door de wetgevers, zou ze ook de eerste islamitische premier van het land kunnen worden. Dragnea mag geen premier worden omdat hij veroordeeld is van verkiezingsfraude.

Dragnea noemde woensdag zijn veroordeling van april 2016 “onrechtvaardig” en de wet die hem stopt om premier te worden “zeer ongrondwettelijk”. Het nieuwe parlement kan eventueel de wet van 2001 veranderen, die iedereen met een veroordeling belet een ministeriële post te bekleden.

Beroemde Turkse historicus

Dragnea werd woensdag verkozen tot voorzitter van de Kamer van Afgevaardigden van het parlement, terwijl de voormalige voorzitter van de Senaat, Calin Popescu Tariceanu, werd herkozen voor de post. Dragnea, die als hoofd van de partij blijft, zal naar verwachting aanzienlijke invloed hebben op een regering onder leiding van Shhaideh.

Kemal Karpat
Kemal Karpat

“Als ze wordt benoemd, wordt ze wel premier, maar de politieke verantwoordelijkheid blijft bij mij”, zei Dragnea. De links leunende sociaaldemocraten wonnen makkelijk op 11 december de parlementsverkiezingen, maar hebben geen meerderheid en zullen dus regeren met een minderheid als partner.

Shhaideh is ook een familielid van de beroemde Turkse historicus Kemal Karpat, die een inwoner is van het Oost-Roemeense stad Babadag.

Sabah, de Standaard