Kemal Kilicdaroglu, de leider van de grootste oppositiepartij CHP, zei vrijdag in een vergadering met vertegenwoordigers van buitenlandse media, dat zijn partij de Gulenistische Terreurorganisatie al lang als een dreiging beschouwde; de regerende AKP was echter nalatig. Hij benadrukte dat ze een positief antwoord verwachten van het Amerikaans gerecht inzake de uitlevering van Gulen.

Op een vergadering in het Swiss Hotel in Istanbul zei Kilicdarioglu dat de CHP het gevaar van FETO probeerde duidelijk te maken aan de regering, zelfs toen ze nog goede banden hadden. “We hebben altijd gezegd dat de Gulenbeweging een gevaar was voor de Turkse democratie, want ze verstoorden de orde van de staat door instellingen te infiltreren. Maar de AKP zag het door de vingers en luisterde niet naar onze waarschuwingen. De mislukte couppoging van 15 juli bewees ons gelijk”, zei hij.

We respecteren de beslissing van de V.S.

De oppositieleider zei dat Gulen, de leider van FETO en het meesterbrein achter de couppoging, zo snel mogelijk uitgeleverd moet worden. “We respecteren de uitleveringsprocedure van de V.S. Als de beslissing negatief is, zal de CHP de juridische beslissing respecteren, doch zullen we er kritisch over zijn”, voegde hij eraan toe. Hij ging verder met het bekritiseren van de AKP-regering door te zeggen dat het onderzoeken en vertalen van 80 dossiers bewijs over Gulen veel tijd in beslag zal nemen. “Een dossier is genoeg voor zijn uitlevering”, zei hij.

Sabah