Voormalig Frans president Nicolas Sarkozy beloofde om de toetredingsonderhandelingen tussen de EU en Turkije stop te zetten als hij herkozen wordt tot staatshoofd in de presidentsverkiezingen van volgend jaar.

“Het werd hoog tijd dat iemand tegen Turkije zei dat haar plaats in Azië is”, zei Sarkozy. “Ik ben een fervente Europeaan. Ik zal het nooit accepteren om de euro te verlaten maar Europa werkt helemaal niet”, ging de voormalige Franse president verder. Ook zei hij dat hij de toetredingsonderhandelingen tussen de EU en Turkije wilde stopzetten.

Sarkozy beloofde indien hij herkozen wordt in 2017 om Groot-Brittannië nog een kans te geven om de Brexit ongedaan te maken door een nieuw verdrag met Duitsland te onderhandelen voor de EU. De voormalige president zei dat hij naar het V.K. zou vliegen als hij de verkiezingen zou winnen om een nieuw EU-verdrag op te stellen om de Britten te overtuigen hun vertrek nog eens te overwegen.

‘Deze keer stem je voor het nieuwe Europa’

“Ik zou tegen de Britten zeggen dat ze inderdaad voor uittreding hebben gestemd, maar dat er een nieuw verdrag op tafel ligt en dat ze daarmee een kans hebben om opnieuw te stemmen,” zei de voormalige Franse president in Parijs. “Maar deze keer stem je niet voor het oude, maar het nieuwe Europa. Wil je blijven? Des te beter. Want ik wil niet dat we Europa’s op een na grootste economie verliezen, terwijl we aan het onderhandelen zijn met Turkije over een lidmaatschap van de EU. En is het een nee, dan blijft het een nee. Je bent lid of je bent het niet”, aldus Sarkozy.

Hurriyet