Muharrem Ince, presidentskandidaat van de Republikeinse Volkspartij (CHP), en voornaamste oppositiepartij in Turkije belooft fors en dapper te zijn in het vinden van een oplossing voor de ‘Koerdische kwestie’ indien hij verkozen wordt op 24 juni.

Ince in een interview met de Turkse BBC:: “We leven tot op heden, en voor de laatste 40 jaar,  in een sfeer van conflict als het gaat om onze relatie met de Koerden. Daar moeten we als eerste vanaf. De oplossing moet komen vanuit het parlement. Daarnaast moet het ook gedaan zijn met de leugens die ronde doen omtrent de Koerden en Turken. We zullen enkel in staat zijn het conflict op te lossen in een sfeer van eerlijkheid. Er zullen moedige en forse stappen gezet moeten worden.

Tegen beslissing opheffen immuniteit parlementsleden

Ince: “Ik geloof in een oplossing mits we genoeg sereniteit en geduld tonen.”

Ince gaf daarnaast aan tegen de beslissing van de CHP te zijn geweest betreffende het opheffen van de immuniteit voor parlementsleden. De opheffing van de regel resulteerde in de arrestatie van 1 parlementslid van de CHP en 11 parlementsleden van de Democratische Volkspartij (HDP). Vier parlementsleden werd toegang tot het Parlement volledig ontzegd.

Ince: “Ik zeg wat ik denk. Ik was tegen de beslissing omdat er niet zoiets bestaat als een onafhankelijk gerecht in Turkije. De huidige regering heeft het gerecht duidelijk in een wurggreep. Mijn mening is tot op heden nog niet veranderd..”

Ince: “Ik zeg dit niet om stemmen te winnen. Ik besef heel goed dat ik hiermee soms zowel Turken als Koerden tegen de borst zal stoten. Ik ben hier klaar voor. Ik sta op mijn strepen en zal al mijn beslissingen nemen binnen de wet en de  algemeen geldende regels.”

Na het interview kondigde Ince aan van plan te zijn op gesprek te gaan bij alle presidentskandidaten. Zo plant Ince onder andere een bezoek aan Selahattin Demirtas, die zich momenteel achter de tralies bevindt in Edirne.

Ince: “Ja ik ben daadwerkelijk van plan Demirtas te bezoeken in de gevangenis.”

Hurriyet

K.V.