De Verenigde Staten kondigde recent aan bezorgd ze zijn over de humanitaire situatie in de regio van Afrin in Syrië. De Amerikanen geven onder andere aan dat er nog steeds duizenden mensen zijn die verwijderd werden van hun huizen tijdens het conflict en tot op vandaag nog steeds niet in staat waren terug te keren naar hun thuisgebied.

Turkije lanceerde op 20 januari Operatie Olijftak met als doel het bevrijden van de stad Afrin van de terroristische YPG/PKK.  Op 18 maart slaagden de Turkse troepen erin de volledige controle over de stad over te nemen. De terreurgroepering YPG controleerde de stad sinds 2012.

Heather Nauert, woordvoerder van het Amerikaans Staatsdepartement: “We zijn enorm bezorgd om de humanitaire situatie in Afrin in de recente weken en maanden. We volgen de situatie in Afrin op de voet. 140.000 burgers moesten noodgedwongen verhuizen ten gevolge van het conflict. Tot vandaag werden de burgers niet terug toegelaten tot de stad en hun eigen gemeenschap. Dit baart ons enorme zorgen.”

Hurriyet

K.V.