De Turkse oppositieleider Kemal Kilicdaroglu heeft tijdens een massabijeenkomst op 9 juli laten weten dat vandaag een nieuw begin is voor het land. “Deze mars was onze eerste stap. 9 juli is een nieuw klimaat. 9 juli is een nieuwe geschiedenis”, zei de Turkse oppositieleider.

Oppositieleider Kilicdaroglu hield een toespraak van meer dan een uur. “Wij hebben gestapt voor gerechtigheid, voor het recht van de verdrukten, voor de gevangenen parlementsleden en schrijvers, en voor de studenten en mensen die hun job zijn kwijtgeraakt.” Hij noemde 9 juni niet het einde van de mars. “Er komen er nog meer. Dit is niet het einde, het is een nieuwe geboorte”.

450 kilometer

In totaal legde de oppositieleider de afgelopen weken te voet 450 kilometer af. De laatste weken sloten vele tienduizenden supporters zich bij hem aan. Daarmee ontpopte zijn ‘Mars voor Gerechtigheid’ zich tot het grootste protest tegen het beleid van de Turkse president Erdogan in jaren.

Steun van uit HDP

Eerder op 6 juli had de Democratische Partij van de Volkeren (HDP) aangekondigd aanwezig te zullen zijn op de mars voor rechtvaardigheid.

“We ondernemen een poging om een bijdrage te leveren aan de zoektocht naar rechtvaardige justitie, waar we om geven en waar we voor zullen strijden, en zullen dus ook aanwezig zijn op de mars in Istanbul met de slogan ‘justitie voor iedereen’,” liet de partij weten in een statement na hun bestuursvergadering.

 15 juni 

De “rechtvaardigheid mars”, geleid door Kemal Kılıçdaroğlu, voorzitter van de Turkse oppositiepartij CHP, begon op 15 juni in Ankara. Precies één dag nadat de CHP afgevaardigde Enis Berberoğlu werd veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf voor het “lekken van staatsgeheimen.”

Kılıçdaroğlu zei eerder dat de mars “geen strijd of eis is voor Berberoğlu,” maar een “tocht” voor iedereen die rechtvaardigheid wilt.

Hurriyet