De provincie Antalya is als vakantiebestemming erg populair, veel toeristen komen hier voor de prachtige zandstranden aan de Turkse Rivièra. Antalya is echt een internationale bestemming, u treft er o.a. toeristen uit Duitsland, Nederland, België, Zweden en Rusland, maar ook uit Israël. 


De stad Antalya heeft zijn charmes, maar buiten de provinciale hoofdstad, zijn er ook veel interessante dingen te zien en te doen, zoals het Taurus gebergte waar u zelf in het voorjaar nog wintersport kunt bedrijven.

Ik wil u echter meenemen naar de historische ruïnes van Termessos, gelegen op ongeveer 30 km ten oosten van Antalya. Termessos ligt in het Güllük Dağı Termessos nationale park. Via de hoofdweg 350 kunt u vanaf Antalya heel gemakkelijk Termessos bereiken, ook kunt u vanaf het busstation in Antalya en de bus naar Korkuteli nemen en vertel de chauffeur dat u naar Termessos wilt. Neem in ieder geval stevige schoenen mee, want u moet echter op de oneffen bodem van de Koningsstraat in het bovenste gedeelte van de stad lopen.

Foto: Termessos

Alexander de Grote

Termessos wordt beschouwd als de stad die nooit werd bezet.  De inwoners van Termessos stonden bekend als echte krijgers. Vermoedelijk werd de stad 2000 jaar voor Chr. gesticht. Alexander de Grote belegerde  de stad 334/333 v. Chr., maar was niet succesvol. Termessos kende economische welvaart tussen de 1e eeuw voor Chr. en de 2e eeuw na Chr.. Er was een nauw verband tussen Termessos en Rome, dit heeft bijgedragen tot de rijkdom van de stad.
Vermoedeljk hebben de inwoners na een aardbeving aan het eind van de 4e eeuw de stad verlaten.

Verwoeste stad

De stad werd herontdekt in 1842 en tegen het einde van de 19de eeuw begon Karol Lanckoronski het onderzoek naar de verwoeste stad. Zijn foto’s en tekeningen zijn voor de wederopbouw van de gebouwen van groot belang, aangezien verschillende gebouwen waren ingestort in de vorige eeuw.

Moeizame klim

De ietwat moeizame klim naar de top van de stad is zeker de moeite waard, want hier zijn vele ruïnes heel goed bewaard gebleven om te bezichtigen. Ik adviseer u echter ’s morgens vroeg te gaan , want in de zomer wordt het hier erg warm.


Het theater is gebouwd in de stijl van een Griekse amfitheater, het bood toen plaats aan ongeveer 4.200 toeschouwers. De necropolis van Termessos is indrukwekkend. Er zijn honderden versierde sarcofagen, met inbegrip van de meest uitbundig gedecoreerde leeuw sarcofaag.

Een bezoek aan Termessos is zeker de moeite waard voor toeristen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis en architectuur.