Kemal Kılıçdaroğlu, de leider van de grootste oppositiepartij CHP (Republikeinse Volkspartij), heeft de regeringspartij AKP (Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling) aangespoord tot diplomatie. De CHP vindt dat men een diplomatische oplossing moet vinden voor het lanceren van een militaire operatie in het Syrische Afrin, waarbij Kılıçdaroğlu benadrukte dat een internationale overeenkomst noodzakelijk is.

Diplomatie is de beste oplossing

“Als er diplomatie wordt gebruikt om een akkoord te bereiken en er luchtsteun wordt voorzien, kan het probleem opgelost worden. Anders wordt het probleem gewoon groter en zou de kost voor Turkije de pan uit swingen,” aldus Kılıçdaroğlu.

Zijn opmerkingen werden gemaakt op het moment dat Ankara zich klaarmaakt voor een militaire operatie in de Syrische noordwestelijke provincie Afrin. Afrin wordt momenteel bezet door de Syrisch-Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG).

De internationale coalitie tegen Daesh, geleid door de VS, kondigde op 14 januari aan dat ze een nieuw grensleger willen opstellen van 30,000 in Syrië. Het zou gebeuren in samenwerking met de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), aan de Zuid-Turkse grens met Syrië. De aankondiging werd zwaar veroordeeld door Ankara.

Dure operatie

Kılıçdaroğlu bekritiseerde de officiële mededeling van de AKP over de militaire operatie in Afrin. Hij zei dat elk offensief tegen de stad “erg veel zal kosten”.

“Afrin is niet zoals al-Bab,” zei Kılıçdaroğlu. Hij verwijst hiermee naar een eerdere operatie die plaatsvond in de Noord-Syrische stad al-Bab, 30 kilometer verwijderd van de Turkse grens. Het was een onderdeel van de Operatie Eufraat-Schild in februari 2017.

“Elke operatie in Afrin zonder luchtsteun zal erg duur zijn,” zei hij.

Hurriyet