De belangrijkste oppositiepartijleider van Turkije (CHP) heeft zaterdag openlijk steun geuit voor de aankoop van Russische S-400 afweersystemen.

“Turkije wou in de eerste instantie het Amerikaanse Patriot-luchtverdedigingssysteem aanschaffen. Deze wens werd niet vervuld. Het is dus meer dan logisch dat we op zoek gaan naar alternatieven zodat we onze eigen veiligheid kunnen garanderen,” zei CHP-partijvoorzitter Kemal Kılıçdaroğlu.

Het Russische S-400 afweersysteem

Kılıçdaroğlu benadrukte dat de Amerikaanse Senaat moet kijken naar de geografische situatie waarin Turkije zich bevindt. Hij zei dat Turkije zich in een “vuurring” bevindt en er alle belang bij heeft om eigen veiligheid te kunnen garanderen.

Kılıçdaroğlu uitte ook kritiek op de Amerikaanse Senaat die volgens hem druk uitoefent op de Amerikaanse president Donald Trump zodat deze sancties zou opleggen aan Turkije.

“Turkije zal de juiste keuzes maken en handelen uit eigenbelang. We zullen onze eigen weg op gaan,” klonk het verder.

Na langdurige inspanningen om Amerikaanse afweersystemen te kopen, tekende Ankara in 2017 een contract met Rusland voor de aankoop van S-400’s.

De VS spoorde Turkije aan om Amerikaanse afweersystemen aan te schaffen, stellend dat de Russische systemen onverenigbaar zouden zijn met de systemen van de NAVO. Ook de nieuwe F-35 straaljagers zouden mogelijk aan Russische spionage kunnen worden blootgesteld.

Turkije benadrukte echter dat de S-400’s niet zouden worden geïntegreerd in de NAVO-systemen en dus geen bedreiging zullen vormen voor de alliantie.

Turkije wil een commissie oprichten die deze technische kwesties zal ophelderen, maar de VS heeft nog niet gereageerd op dit voorstel.

Sabah

O.A. ✅