Turkije zal binnenkort een “boomplant-vakantiedag” hebben, waarbij de hele dag wordt gewijd aan het planten van bomen in heel het land. President Recep Tayyip Erdoğan en een reeks Turkse functionarissen hebben positief gereageerd op een oproep die Twitter viraal is gegaan.

Het idee om een dag te wijden aan het planten van bomen kwam van Enes Şahin, die op Twitter een boodschap deelde en iedereen in het land aanspoorde om zich bij het initiatief aan te sluiten.

“Ik heb een idee. Waarom verklaren we geen ‘Boomplant-vakantie’? Laten we een dag reserveren voor alle 82 miljoen mensen in het land, inclusief kinderen en ouderen, om bomen te planten. Laten we een voorbeeld stellen aan de wereld en een groen land overdragen aan de komende generaties,” zei Şahin in de post die snel viraal ging en de aandacht greep van Turkse politici.

Ook de jongst verkozen afgevaardigde Rumeysa Kadak merkte de aandacht op.

“Dit is een geweldig idee. Het zal morgen op onze agenda staan,” antwoordde Kadak op het bericht van Şahin, dat meer dan 55.000 reacties ontving op Twitter.

Kort nadat Kadak een ontmoeting had met Şahin, plaatste ze nog een bericht op Twitter, waarin ze zei dat er binnenkort goed nieuws komt.

“Zonder twijfel, zullen we binnenkort geweldig nieuws vernemen voor een groener Turkije en een groenere wereld,” zei Kadak.

Een paar uur later verwelkomde president Erdogan de oproep via zijn eigen Twitter-bericht.

“Dit is een geweldig idee, Enes. We hebben altijd gewerkt voor een groener Turkije en blijven dat doen. Mijn vrienden en ik zullen alle verantwoordelijkheid op ons nemen om ervoor te zorgen dat we een nationale boomplant-dag hebben,” schreef de president. Dit geeft aan dat Turkije binnenkort een dag zal mogen reserveren op de jaarkalender.

Şahin die geïnspireerd werd door de islamitische religieuze feestdagen “Eid al-Fitr” en “Eid al-Adha”, vroeg zichzelf af waarom het niet mogelijk zou zijn om ook een feestdag in te lassen om bomen te planten.

“Ik wil dat we allemaal bomen gaan planten en wateren,” zei Şahin tegen de Turkse pers. Hij voegde toe dat het hebben van een officiële feestdag mensen in staat zal stellen om die dag door te brengen voor een groener Turkije.

Sabah

O.A.✅