De huidige economische crisis in Turkije is de weerslag van de politieke crisis. Dat zegt Kemal Kılıçdaroğlu, de leider van de belangrijkste oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij (CHP). Daarmee verwijt hij president Recep Tayyip Erdoğan dat die Turkije op economisch vlak geruïneerd heeft.

“Turkije zit middenin een economische crisis. De huidige crisis is erger dan die van 2001,” zei Kılıçdaroğlu op 28 september, op een partijcongres in het district Abant, in de noordelijke provincie Bolu.

De CHP-leider hekelde de AKP omdat die, na 16 jaar aan de macht te zijn, het land in de economische afgrond heeft gestort. De AKP kwam aan de macht na een andere economische crisis, in 2001.

Hij beschuldigde de AKP ervan dat ze het land in tweeën verdeelt: enerzijds de “getrouwen van de president” en anderzijds “het volk”. Hij benadrukte dat de CHP aan de kant van het volk staat.

Kılıçdaroğlu beweerde dat de president en zijn getrouwen niet getroffen worden door de economische crisis. De gewone mensen daarentegen des te meer.

Hongersnood

Hij benadrukte dat de economische crisis “het gevolg is van een politieke crisis”. Als het zo doorgaat, zei hij, krijgt Turkije in de toekomst misschien wel te maken met hongersnood.

Volgens de CHP-leider is het nieuwe economisch programma dat recent werd voorgesteld niet consistent en zal het Turkije niet vooruit helpen.

Verder beschuldigt hij de AKP ervan dat ze oudgedienden die niet meer verkozen raken in het parlement dan maar een lucratieve positie als ambassadeur van een buitenlandse missie aan de hand doet. En dat terwijl één van de beloftes van het nieuwe programma is om “mensen te rekruteren op basis van hun competenties en prestaties”.

Kılıçdaroğlu drong er ook bij Erdoğan op aan om een vliegtuig van de emir van Qatar terug te geven.

Ten slotte zei hij dat afgevaardigden van de regering almaar rondreizen naar Berlijn, Londen en New York om “te bedelen”.

Hürriyet

S.V.R.