Erdoğan noemde zijn reis naar Duitsland een “extreem vruchtbaar en succesvol bezoek in een periode van crisis”. Hij benadrukte dat het de vriendschap tussen Turkije en Duitsland ten goede komt.

De president zei ook dat beide landen moeten focussen op hun gemeenschappelijke belangen en botsende ideeën opzij moeten schuiven.

“We zullen op alle vlakken intensiever gaan samenwerken, gaande van de strijd tegen het terrorisme tot de vluchtelingencrisis, het conflict in Syrië en de handelsoorlogen,” zei Erdoğan.

Erdoğan riep Duitsland ook op om Turken die in Duitsland wonen toe te laten de dubbele Turks-Duitse nationaliteit te hebben.

Verder bedankte hij de mensen die hard gewerkt hebben aan de bouw van de nieuwe moskee, ondanks de vele bedreigingen vanuit marginale groepen.

“Ik hoop dat deze centrale moskee en bijbehorend complex hier in Keulen het belangrijkste symbool van vrede en veiligheid in heel Europa kan worden,” aldus nog Erdoğan.

Aan de moskee werd acht jaar gebouwd. Ze is het werk van de Turks-Islamitische Unie voor Religieuze Zaken (DITIB) en biedt plaats aan 1200 mensen.

Na zijn officiële ontmoetingen in Berlijn op zaterdag was Erdoğan doorgereisd naar de deelstaat Noordrijn-Westfalen, waar een grote Turkse gemeenschap woont.

Duitsland, een land met meer dan 81 miljoen inwoners, huisvest de tweede grootste moslimgemeenschap van West-Europa, na Frankrijk.

In het land wonen zo’n 4,7 miljoen moslims, waarvan 3 miljoen van Turkse afkomst. Velen van hen behoren tot de tweede en derde generaties van Turkse families die naar Duitsland kwamen in de jaren 1960. Ze zijn goed geïntegreerd in het land.

Anadolu Agency

S.V.R.