Turks oppositieleider bekritiseert presidentieel systeem en beticht regering ervan dat ze haar eigen machtsbastion wil uitbreiden.

‘De AK-partij die nu aan de macht is, wil een ‘politieke aristocratie’ scheppen door de minimumleeftijd van de kandidaten voor het parlement van 25 jaar op 18 jaar te brengen. Deze leeftijdsverlaging maakt deel uit van de voorgestelde herziening van de grondwet waarover op 16 april zal gestemd worden, aldus Kemal Kılıçdaroğlu, voorzitter van de oppositiepartij CHP.

Dienstplicht

‘Deze vrienden hebben de verkiesbare leeftijd van 25 jaar naar 18 jaar verlaagd voor hun eigen kinderen en kleinkinderen. Op 18-jarige leeftijd zullen zij wetgevers worden en vrijgesteld worden voor de dienstplicht door een grondwetswijziging’, verklaarde Kılıçdaroğlu in een radio-interview op 6 maart.

Politieke aristocratie

‘Kan de 18-jarige zoon van een kapper, kruidenier, schoenpoetser of om het even welke fabrikant een afgevaardigde worden? Zoals de toestand nu is, kan hij het niet. Welke kinderen zullen dan wetgevers worden op hun 18de? De kinderen van diegenen in Ankara die de grondwetswijziging opgesteld hebben en zo schept men een politieke aristocratie’ voegde hij hieraan toe.

Kritiek

‘Indien op 16 april het antwoord van de bevolking ‘nee’ is, kan Turkije een zucht van verlichting slaken en gaan we gewoon verder met het actuele systeem.’ Kılıçdaroğlu herhaalde eveneens zijn commentaar over de veranderingen in de grondwet die volgens hem een ‘verandering in het regime’ zouden betekenen. ‘In dit nieuwe regime zal het niet het parlement, maar één persoon zijn, die de regels opstelt over de structuur en het functioneren van de staat. We moeten beslissen of we deze beslissingen toevertrouwen aan één persoon of aan het parlement’ vervolgde hij.

De CHP leider uitte ook kritiek op de eerste mininster Binali Yıldırım, die verklaarde dat een ‘ja stem’ het einde zou betekenen van de terreur. ‘Zij zijn al 15 jaar aan de macht, wat heeft hen tot nu toe belet de terreur te stoppen?’

Hürriyet