CHP-dissident en voormalig presidentskandidaat İnce

In Turkije is er een probleem zowel met de regering als met de oppositie. We moeten uit deze politieke impasse geraken. Dat zegt Muharrem İnce, voormalig presidentskandidaat voor de Republikeinse Volkspartij (CHP, de grootste oppositiepartij).

İnce is echter uit de partij gestapt en kondigt nu de oprichting aan van zijn “Moederlandbeweging in 1000 dagen,” een alternatief voor de bestaande politieke partijen.

“Zelfs als ik ontslag neem uit de CHP, dan zal dat de partij redden. We komen met een nieuw alternatief voor Turkije. De naam van de beweging die ik vandaag voorstel is ‘Moederlandbeweging in 1000 dagen’,” zei İnce op 13 augustus op een persconferentie in Ankara.

İnce is het al lang oneens met CHP-voorzitter Kemal Kılıçdaroğlu in de nasleep van de presidentsverkiezingen van juni 2018. Er waren geruchten dat İnce zijn eigen partij wilde oprichten, maar nu komt hij dus met een politieke beweging.

“We kunnen de problemen van Turkije niet oplossen noch door een eenmansregering, noch door een eenmansoppositie. Maar er zijn alternatieven voor Turkije,” aldus İnce.

İnce heeft kritiek zowel op president Recep Tayyip Erdoğan als op Kılıçdaroğlu en zal naar eigen zeggen in de loop van de komende dagen zijn assistenten voorstellen.

“De Moederlandbeweging zal starten in Sivas op 4 september.”

Op die dag wordt de historische conventie herdacht die Mustafa Kemal Atatürk hield aan het begin van de Onafhankelijkheidsoorlog.

“De CHP droomt ervan aan de macht te komen. Er zijn er die mij de schuld geven van de nederlaag van de CHP. De CHP heeft die ambitie niet,” aldus İnce.

Verder beschuldigt de voormalige presidentskandidaat de CHP-leiding ervan dat die zijn verkiezingscampagne ondermijnd heeft en hem niet gesteund heeft.

“De bijzitters [van de CHP] in de stembureaus hebben hun werk niet goed gedaan. Vier miljoen stemmen gingen verloren. Hoe kon ik op de avond van de verkiezingen een toespraak houden voor mijn achterban? Ik kreeg geen informatie.”

İnce heeft veel kritiek gekregen omdat hij het proces van het tellen van de stemmen niet van nabij volgde. Op de avond van 23 juni, de verkiezingsdag, liet hij zich niet meer zien en hij verscheen pas de volgende dag weer ten tonele. Al die tijd wachtten zijn kiezers dus op een officiële verklaring of een concessie van hem.

Waarschijnlijk zal hij in een periode van 1000 dagen, bijna drie jaar dus, alle provincies van het land bezoeken. Zo kan hij zijn beweging promoten tot aan de volgende verkiezingen in juni 2023.

Bron: Hürriyet

S.V.R.