De nieuwe burgemeester van Istanbul, Ekrem İmamoğlu (CHP), heeft gezegd dat er door de lokale verkiezingen van 31 maart behoefte is aan een normalisatieproces en dat hij er alles aan zal doen om dit te realiseren.

De Turkse verkiezingswaakhond (YSK) riep CHP-kandidaat Ekrem İmamoğlu op 17 april uit tot winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in Istanbul. Hij ontving zijn mandaat uiteindelijk zo’n dikke twee weken naar de verkiezingen.

De overwinning maakte een einde aan de 25-jarige heerschappij van de AKP in de grootste metropolen van het land.

“We zijn op zoek naar normalisatie en omarming. CHP doet niet aan partijpolitiek. We komen om deze stad te verzoenen. Verzoening gebeurt niet met woorden maar met daden,” haalde İmamoğlu aan op zijn eerste werkdag.

Hij merkte verder op dat Istanbul met veel problemen kampt die een voor een zullen worden aangepakt.

Toen hem de vraag werd gesteld of hij president Recep Tayyip Erdogan zou verwelkomen, reageerde hij als volgt: “Ik zal ten alle tijden het staatsprotocol respecteren en al mijn verantwoordelijkheden opnemen. We zijn uit op normalisatie en verzoening.”

De nieuwe burgemeester van Istanbul zei verder dat de AKP-meerderheid in de gemeenteraad geen probleem zal vormen.

“Ik zou dit willen omzetten in een opportuniteit voor de stad en de democratie. Zolang we op een transparante manier kunnen samenwerken om onze 16 miljoen inwoners te dienen, is er geen probleem,” haalde de nieuwe burgemeester aan.

De Turkse stad Istanbul is met 16 miljoen inwoners en 11 miljoen stemgerechtigden het belangrijkste kiesdistrict van Turkije. De stad speelt een belangrijke rol in het politieke leven van president Erdogan. In 1994 maakte hij zijn eerste grote stap in de politiek toen hij er de burgemeestersverkiezingen had gewonnen.

Hurriyet

O.A.