De 55-jarige vrachtwagenchauffeur die op 11 maart 2019 een dodelijk ongeluk veroorzaakte op de afrit van de A16 bij Rotterdam-Kralingen mag vier jaar niet achter het stuur zitten.

De Rotterdammer die in 2019 om het leven kwam toen zijn auto in Prinsenland werd gegrepen door een tankwagen, is de 21-jarige Berhan Yarali.

Vrienden rouwen om hun verlies. “Berhan was een goede, fijne jongen.”

Het is voor de familie van Berhan Yarali een nachtmerrie die dagelijks terugkeert. Het gemis, het verdriet en de pijn herinnert hen aan het verlies van de 21-jarige zoon, broer en neef.

Eerder was de rechtszaak tegen de vrachtwagenchauffeur die op 11 maart 2019 de auto van het nietsvermoedende Rotterdamse slachtoffer torpedeerde.

De rechtbank in Rotterdam veroordeelde de Zeeuw donderdag verder tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden, met een proeftijd van twee jaar.

Angstig zien weggebruikers hoe een tankwagen slingert, meermaals langs de vangrail schuurt en zo de vonken van het metaal laat spatten. Hier, iets voorbij de Drechttunnel in Zwijndrecht, vrezen automobilisten voor een ongeluk.

In Rotterdam-Kralingen, 16 kilometer verderop, gaat het daadwerkelijk mis: de tankwagen raast over een afrit, ramt een wachtende Opel Astra en schiet mét die auto door.

Luttele seconden later komen de voertuigen in een greppel tot stilstand. De bestuurder van de Opel, de 21-jarige Berhan Yarali uit Rotterdam, overlijdt ter plekke.

Suikerpatiënt

Aangesnelde hulpverleners constateren dat de chauffeur buiten bewustzijn is. Ze schijnen met een lamp in zijn ogen, geven tikjes op de wangen, maar dringen nauwelijks tot de man door.

De bestuurder, al sinds 1992 suikerpatiënt en drager van een insulinepomp, heeft een veel te lage bloedsuikerspiegel. Een hypo, dus.

Berhan stond die avond rond 22:00 uur voor het stoplicht onder afrit 26 (Kralingen) te wachten. Van die afrit kwam de vrachtwagen met zeker 89 kilometer per uur naar beneden denderen. Toen het gevaarte door het rode licht reed zou volgens de politie de snelheid 70 kilometer hebben bedragen.

De vrachtwagen stak zonder te remmen rechtdoor het kruispunt met de Jacques Dutilhweg over, ramde de auto van Berhan en sleepte deze tientallen meters mee tot aan de greppel bij het tankstation. De 21-jarige Rotterdammer overleed ter plaatse.

“Als Berhan er niet met zijn auto had gestaan, was de vrachtwagen misschien niet te stoppen geweest. Dan was het voertuig misschien wel het tankstation binnengereden. Mensen die bij het station stonden, renden die avond al alle kanten op toen ze het ongeluk zagen gebeuren. Het had nog erger kunnen aflopen”, realiseert Bedirhan, de oudere broer van Berhan, zich. Het is een schrale troost.

Berhan Yarali uit Rotterdam

De familie Yarali wil vooral weten waarom de 55-jarige vrachtwagenchauffeur toch is blijven rijden terwijl hij last heeft van suikerziekte. De man had op de dag van het ongeluk al problemen door een te lage bloedsuikerspiegel. Toch reed hij door.

Bedirhan, de broer van Berhan, neemt het de vijftiger zeer kwalijk dat hij op 11 maart is blijven rijden en spreekt van ‘moord’.

“Eerder op de avond werd de chauffeur slingerend gezien. Waarom reed-ie door? Als je je niet goed voelt, moet je niet achter het stuur gaan zitten. Wat als hij met zijn brandbare stoffen dat tankstation had geraakt?”

Berhan ligt begraven in Konya in Turkije.

“We krijgen ook foto’s van mensen die zijn graf daar hebben bezocht. Het geeft aan hoe belangrijk hij voor andere mensen is geweest”, aldus Bedirhan.

Bron: Nederlandse media