Met temperaturen van meer dan 40 graden zijn de inwoners van de zuidoostelijke provincie Gaziantep en toeristen op zoek gegaan naar koelere locaties in de stad om de hitte te ontvluchten.

Een café in de bijna 500 jaar oude ondergrondse Kaleoglu-grot in het district Sahinbey is de laatste tijd bijzonder populair gebleken. Maar wat echt de aandacht trekt, is de vogel die aan de ingang de gasten begroet.

Een gele en blauwe papegaai genaamd Cabbar staat trouw naast zijn eigenaar Mehmet Kaleoglu en steelt al meer dan 10 jaar de harten van de mensen met zijn sympathieke gedrag.

Cabbar begroet de klanten en wordt snel het middelpunt van de belangstelling. Klanten vragen of ze foto’s kunnen maken met de kleurrijke vogel op hun schouders of armen.

Kaleoglu zei dat hij altijd al geïnteresseerd was in papegaaien en dat hij Cabbar wilde adopteren zodra hij hem zag. Kaleoglu zorgt sindsdien voor de vijftienjarige papegaai.

Kaleoglu zei dat hij Cabbar in eerste instantie alleen naar het café bracht om meer tijd met hem door te brengen terwijl hij werkte. Echter, Cabbar groeide snel uit tot het vriendelijke gezicht van het café. Klanten kwamen graag terug voor de vogel.

“Onze gasten houden van Cabbar. Ze nemen foto’s met hem op hun schouders. Ik hou ervan om voor papegaaien te zorgen en ze te voeden. Cabbar spreekt ongeveer 20 woorden. Hij verlaat nooit mijn zijde en volgt me overal. Vooral kinderen willen deze plek niet verlaten omdat ze zo dol zijn op Cabbar.”

Volgens hem zijn er zelfs stamgasten die alleen maar terugkomen om de vriendelijke papegaai te zien.

Kaleoglu zei dat Cabbar officieel het gezicht van het grotcafé en een van de meest geliefde medewerkers was geworden.

“Hij is mijn zakenpartner en we werken samen. We brengen onze hele dag samen door.”

Bron: Sabah

T.A.