Al enkele dagen wordt in grote Turkse steden een bericht verspreidt via verkeerslichten. Bij een groen licht verschijnt de boodschap “ga naar huis”, en bij een rood licht “blijf thuis”. De overheid ramt die boodschap er echt in.

De boodschap om thuis te blijven is nu echt viraal. Overal, van sociale media op het telefoonscherm of de computer en via de TV wordt die erin gehamerd in een poging verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

Het is waar dat steeds minder mensen buiten komen en steeds meer mensen de waarschuwingen van de overheid ter harte nemen, maar toch is er op straat nog verkeer, hoewel beperkt. Daarom geloven de lokale autoriteiten dat verkeerslichten de mensen moeten waarschuwen om vooral thuis te blijven.

“De lichten moeten de mensen bewust maken van de huidige situatie en hen motiveren om thuis te blijven”, vertelde Murat Pehlivan, bevoegd voor het verkeersbeleid in de gemeente Sakarya, vrijdag aan het Duitse persagentschap DPA.

Op 5 drukke kruispunten in het centrum van Sakarya werden donderdag de verkeerslichten aangepast zodat ze de boodschap kunnen weergeven. De kruispunten bevinden zich aan openbare plekken zoals een moskee en een ziekenhuis. De lichten zijn ook uitgerust met ingesproken boodschappen voor voetgangers met een visuele beperking.

Als het rood is, klinkt de waarschuwing of voldoende afstand te houden bij het wachten. Bij groen licht klinkt de boodschap ‘U kunt nu oversteken, maar blijf thuis, voor uw eigen gezondheid’. Aan de kruispunten zijn ook automaten met ontsmettingsmiddel geïnstalleerd.

Volgens Pehlivan kreeg de gemeente al veel positieve reacties op het nieuwe systeem. Op deze manier wordt in deze moeilijke tijden toch met een lach gewaarschuwd. Bij een oranje licht is er nog geen boodschap die wordt weergegeven, maar Pehlivan zegt dat er heel wat grappige suggesties werden voorgesteld, zoals “Ga een frisse neus halen”.

K.L.

(Bron: Sabah)