Links: Ekrem İmamoğlu, de burgemeester van Istanbul Rechts: De burgemeester van Ankara, Mansur Yavaş

Na een mededeling van het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de staatsbank Vakıfbank de rekeningen met daarop donaties voor Ankara en Istanbul, geblokkeerd.

De burgemeesters van de twee grootste steden van het land, tevens beide lid van de grootste oppositiepartij CHP, hadden donatiecampagnes opgezet om de gevolgen van het coronavirus te bestrijden.

Ondanks dat Vakıfbank momenteel nog geen statement heeft uitgebracht, bevestigd Tarık Balyalı, woordvoerder van CHP’s gemeenteraad, aan Bianet dat de desbetreffende rekeningen geblokkeerd zijn.

Balyalı zegt dat de gemeenten de autoriteit hebben om donaties zonder restricties te verzamelen, hierbij citeert hij Gemeentewet Nr 5393. De burgemeester meldt dat “het zeer moeilijk is om dit beleid te begrijpen. In zo’n moeilijke periode waar het broodnodig is om te vechten tegen het coronavirus, is het niet te begrijpen dat de overheid zich op deze manier gedraagt.”

Toestemming van gouverneur

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken meldde in de mededeling dat de gemeenten de wet niet volgen, hierbij citeert het artikel 6 en 7 omtrent de wet over fundraising. Volgens deze artikelen dienen individuen en instituten goedkeuring aan te vragen bij de relevante autoriteiten, daarnaast dienen ze ook toestemming te krijgen van het kabinet van de gouverneur.

Op maandag riep het hoofd van de AKP, Recep Tayyip Erdoğan, tevens een “solidariteitscampagne” in het leven.

In een gesprek met Ülke TV beschuldigde de Minister van Binnenlandse Zaken, Süleyman Soylu, de gemeenten ervan “een nieuwe staat te willen stichten” door donaties te verzamelen zonder toestemming van de bevoegde autoriteiten.

Daarnaast meldde de minister ook dat hij een telefoongesprek gevoerd heeft met Ekrem İmamoğlu, de burgemeester van Istanbul. Hierin onderlijnde hij dat het voor de burgemeester noodzakelijk was toestemming te verkrijgen.

Beide burgemeesters antwoordden op de mededeling van het Ministerie op twitter. İmamoğlu maakte in een tweet duidelijk dat de burgemeesters de bevoegdheid hebben om donaties zowel te accepteren als verzamelen.

Daarnaast tweette de burgemeester van Ankara, Mansur Yavaş, op 31 maart dat in totaal 94,553 personen een aanvraag hebben gedaan om gebruik te maken van de donaties, onder hen 15,841 personen die werkloos geworden zijn door de uitbraak van het coronavirus.

Vandaag heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken een andere mededeling de wereld ingestuurd, waarin het meldt dat de gemeenten de bevoegdheid hebben om donaties te accepteren, maar deze niet mogen genereren zonder toestemming. Hij zet zijn betoogkracht bij door te verwijzen naar de bovenstaande wetten.

Bianet

O.A.

https://www.youtube.com/watch?v=DTyjg6BQQ98