Turkse en Israëlische autoriteiten hebben een consensus bereikt in Rome dit weekend na 6 jaar uitputtende diplomatieke onderhandelingen. De blokkade op Gaza zal worden opgeheven. Er wordt verwacht dat het akkoord tussen de 2 landen de problemen in de regio zal helpen oplossen.

Turkse en Israëlische delegaties zijn dit weekend in Rome samengekomen om het normaliseringsakkoord af te werken tussen de 2 landen.  Ankara heeft een verontschuldiging van Israëlisch premier Benjamin Netanyahu en een schadevergoeding voor de families van de overleden slachtoffers van de Mavi Maramara gekregen – een Turkse humanitaire hulpschip dat aangevallen werd door Israëlische troepen op internationale wateren enkele jaren geleden. Israel is ook akkoord gegaan om de blokkade op de Gazastrook op te heffen.

Volgens Israëlische media zal het veiligheidskabinet van Israel  deze week samenkomen om de deal goed te keuren. De grootste obstakel van het akkoord was de opheffing van de blokkade op Gaza. Turkije drong onder andere aan op een garantie dat humanitaire hulp ongehinderd de Gazastrook zou kunnen bereiken en dat de infrastructuur volledig hersteld en energieproblemen daar opgelost zouden worden.

Mavi Marmara

Na de raid op de Mavi Marmara zette de Israëlisch regering een eerste stap om de banden te normaliseren met Turkije toen Israëlisch premier Benjamin Netanyahu zich verontschuldigde tegenover toen Turks premier Recep Tayyip Erdogan tijdens een conferentiegesprek. Israël ging ook akkoord om een schadevergoeding te betalen aan de families van de slachtoffers. Nu er een akkoord is bereikt over de opheffing van de blokkade op Gaza zal Israël een historisch normaliseringsverdrag ondertekenen met Turkije.

Sabah