Een welbepaalde foto werd na elke overwinning van een sportwedstrijd gedeeld op sociale media. “De man die de vlag hangt aan het balkon” blijkt niemand minder dan de gepensioneerde Salih Tahtalioglu van Dursunbey, een plaats in de provincie Balikesir.

Ondertussen kent iedereen de foto van de man die de vlag hangt aan het balkon. De foto die voor en na wedstrijden van de Turkse nationale ploeg werd gedeeld, is de laatste tijd uitgegroeid tot een waar fenomeen. Hoe bekend de foto ook is, niemand kent het ware verhaal er achter. Tot Haberturk de man vond en een interview afnam met hem.

s-a321ddce78eae4e9afda14a467bc1f2910bf7e7b

576fbbb267b0a9694c865b64

Elif Key van Haberturk legde in haar artikel uit wie de favoriete man van Turkije was en waar en wanneer de vlag werd opgehangen. De ‘oom met de vlag’ bleek de gepensioneerde gemeentewerker Salih Tahtalioglu te zijn. De foto dateert van 16 juni 2013.

Campagne

President Recep Tayyip Erdogan vroeg zijn volk tijdens een meeting in Istanbul een campagne te beginnen om Turkse vlaggen aan vensters te hangen. De internetfenomeen gaf hier graag gehoor aan en was op het moment dat de foto getrokken werd juist bezig met het ophangen van de vlag.

 

Tahtalioglu verklaarde zich bewust te zijn van zijn roem op sociale media hoewel hij de verschillende bewerkte foto’s niet kan zijn. Hij lijdt namelijk al van zijn 25ste aan de ziekte van Behcet waardoor hij weinig tot niets ziet. Zijn kinderen houden hem echter op de hoogte van de talrijke gefotoshopte foto’s.
De gepensioneerde vader van 3 kan in Japan geopereerd worden aan zijn ogen om zijn zicht volledig te herstellen maar hij kan deze dure operatie niet betalen.