Celâl Şengör (een Turkse geoloog) en İlber Ortaylı (een Turkse historicus en hoogleraar geschiedenis) worden vaak samen uitgenodigd door verschillende Turkse programma's, waaronder Teke Tek, om te spreken over de actualiteit, geschiedenis en filosofie.

Celal Şengör, professor geologie aan de Technische Universiteit van Istanbul (İTÜ), kwam onder vuur te liggen nadat er videobeelden van hem waren opgedoken waarop te zien was hoe hij opschepte over het optillen van de rok van een studente.

Op de beelden is te zien hoe Şengör lacht over hoe bang de studente was.

Celal Şengör, professor geologie aan de Technische Universiteit van Stanbul (İTÜ), kwam op 16 september onder vuur te liggen nadat videobeelden van hem waren opgedoken waarop te zien is hoe hij opschept over het seksueel intimideren van een studente door haar “billenkoek te geven”.

“Ze maakte me zo kwaad dat ik haar rok optilde en haar op haar billen sloeg. Ze was doodsbang,” is Şengör te horen zeggen in wat een Zoom-gesprek lijkt te zijn.

“Ik vroeg haar: ‘Heeft je vader dat ooit gedaan?’

Ze zei dat zelfs haar vader haar nog nooit een pak slaag had gegeven. Ik zei tegen haar ‘Je vader is tekort geschoten op dat front, nu is het compleet,'” zegt Şengör voordat hij erom lacht.

De İTü Women+ Solidarity Group reageerden als eerste op de berichten over Şengör’s schuldbekentenis en zeiden dat hij “schaamteloos heeft verteld hoe hij een studente seksueel heeft geïntimideerd”.

“We willen deze man die denkt dat hij ons ‘disciplineert’, die intimidatie en verkrachting in de academische wereld legitimeert, niet op onze school”, twitterde de groep.

De groep lanceerde ook een social media campagne met de hashtag “we willen geen seksueel intimiderende academicus op İTÜ.” (#İTÜdeTacizciAkademisyenİstemiyoruz)

Academicus Dr. Tufan Kıymaz zei dat hij vindt dat “het universiteitsbestuur [Şengör’s] broek naar beneden moet trekken en hem op zijn kont moet trappen,” een Turkse uitdrukking die betekent iemand voorgoed wegsturen als berisping.

Kıymaz merkte verder op dat de video van Şengör meer onthulde dan alleen fysieke intimidatie, door een lijst van verkeerde percepties te noteren die in zijn houding tot uiting kwamen.

“Natuurlijk is er de fysieke intimidatie. Dan is er de opvatting dat vaders hun dochters moeten straffen met slaag. Er is de opvatting dat een professor zijn studenten als hun kinderen kan behandelen. En dan is er nog het feit dat hij dit als een regelmatig terugkerend verhaal vertelde, en er zelfs over opschepte,” zei Kıymaz.

Bron: Turkse media