Turkse Televisiepredikant Ahmet Mahmut Ünlü, in de volksmond beter bekend als “Cübbeli” Ahmet Hoca (Robed Ahmet Hoca), heeft de wenkbrauwen doen fronsen door te beweren dat schaken zondiger is dan gokken.

Ünlü zei: “Schakers zijn vervloekt en de meesten zijn leugenaars. Schaken is erger dan gokken en het eten van varkensvlees. Ze liegen vaker en kunnen misschien de shahada (geloofsgetuigenis) niet uitspreken voor ze sterven. Zij zijn vervloekt. Tel liever gebedskralen in plaats van zulke spelletjes te spelen.”

Ünlü haalde eerder in 14 november 2014 ook de krantenkoppen door de ruimtemissie van ESA (European Space Agency), te beschrijven als “idioot”. Recentelijk, in een debat over religieuze tolerantie van orale seks, boorde hij een collega de grond in die het beschreef als verboden en zei dat er geen dergelijk verbod is in de islam.

Ondertussen wordt er in Turkije hevig op gereageerd via sociale media. “Schaken leert je om je verantwoordelijkheid op te nemen en het verbetert ook je analytisch denken. Wie dit bericht deelt, krijgt van ons een schakenset cadeau”, zo reageert een gebruiker op Twitter.

Bekende satirische facebookpagina’s in Turkije reageerden ook op de controversiële uitspraak van de TV-predikant.

vertaling: Schaken jullie? Dat zal ik niet toelaten.

vertaling: Niet spelen jochie, niet spelen mijn kind.

vertaling: Er zijn nog steeds schakers onder jullie die een grote zonde begaan!