Foto: (AFP Photo) Bloemen voor de nachtclub Reina. Tijdens de bloedige aanslagen op oudejaarsavond vielen 39 doden.

Volgens de Amerikaanse ambassade in Turkije, zijn de berichten dat de ambassade informatie had over nakende aanslagen, volstrekt vals.

De Amerikaanse ambassade in Turkije publiceerde een verklaring over de geruchten: “In tegenstelling tot de geruchten die op de sociale media circuleren, had de regering van de V.S., geen specifieke informatie over dreigingen op nachtclubs, waaronder de getroffen Reina Club. De Amerikaanse regering heeft haar burgers niet verwittigd om bepaalde etablissementen of wijken te vermijden,” aldus de verklaring.

Tijdens de bloedige aanslag op een nachtclub in het district Ortaköy vielen ten minste 39 doden. Er zijn ook 69 gewonden te tellen, waarvan 4 nog steeds in kritieke toestand verkeren.

Foto 2: John R. Bass, de Amerikaanse ambassadeur in Turkije (Hürriyet)

Eigenaar nachtclub: V.S. was op de hoogte

De verklaring benadrukte dat de Amerikaanse regering de aanslagen veroordeelt. De verklaringen volgen op geruchten die momenteel in Turkije circuleren dat de Amerikaanse regering op de hoogte was van de aanslag. Deze beweringen werden ook door de eigenaar van de Reina nachtclub gedeeld.

Gemeenschappelijke strijd tegen het terrorisme

De Amerikaanse ambassade, zei dat een algemene waarschuwing over het dreigingsniveau, op 22 december werd gepubliceerd: “Dit was een algemene waarschuwing voor Turkije en bepaalde delen van Europa. Een waarschuwing wordt gepubliceerd wanneer er indicaties zijn dat Amerikaanse burgers het slachtoffer kunnen worden van geweld”.

“In het kader van de gemeenschappelijke strijd tegen het terrorisme, werken onze veiligheidsdiensten samen met de Turkse veiligheidsdiensten. Binnen dit samenwerkingsverband wordt informatie gedeeld over terroristische dreigingen. Onze landen zullen blijven samenwerken in hun gezamenlijke strijd tegen het terrorisme,” benadrukte de verklaring.

Sabah