Op 4 april maakten twee tieners, Batu Belen en Utku Şahinkaya een video waarin ze doelbewust over graven liepen op de Karacaahmet-begraafplaats in Istanboel.

Het duo riskeert nu tot anderhalf jaar gevangenisstraf omdat ze de religieuze waarde van de begraafplaats geschonden hebben.

“Door hun video op sociale media te delen, hebben ze de religie beledigd”, luidde de aanklacht die de openbare aanklager na onderzoek opstelde.

Volgens analyse van experts droeg de persoon in het filmpje schoenen met plateauzolen, rode lippenstift, donkergekleurde make-up en verschillende halskettingen. Hij liep over enkele grafstenen en raakte er anderen aan.

Een van de jongens verdedigde zich door te stellen dat hij het filmpje maakte als inzending voor een wedstrijd over Turkse cultuur in Engeland.

Vanwege de coronacrisis werd die wedstrijd uitgesteld, wat de jongen ertoe aanzette om het materiaal op zijn sociale media te delen.

Later besefte hij dat het filmpje tot misverstanden kon leiden en haalde hij het offline.

De aanklager meent dat er een aantal religieuze verplichtingen nagekomen moet worden als je een begraafplaats bezoekt, wat het tweetal duidelijk niet gedaan zou hebben.

Het proces tegen de tieners start binnen enkele dagen.

K.L.

(Bron: Hürriyet)