De ingang van Reina Club (Reuters Photo)

De terreurgroep DAESH eist de verantwoordelijkheid van de aanslag in Istanboel op. Bij de aanslag op de nachtclub Reina zijn zeker 39 doden en 69 gewonden gevallen.

De dader opende het vuur op feestvierders die in de nachtclub waren samengekomen om oudejaarsavond te vieren. 24 van de 39 doden hadden de buitenlandse nationaliteit, 11 hadden de Turkse nationaliteit en 4 slachtoffers moeten nog geïdentificeerd worden.

Onder de buitenlandse slachtoffers kan men zeven Saoediërs, twee Indiërs, één Canadees, één Syriër, één Israëliër, twee Marokkanen, één Libanees, vier Irakezen en één Belg tellen.

69 gewonden

Süleyman Soylu, de Turkse minister van Binnenlandse Zaken, zei dat er op dit moment nog 69 gewonde slachtoffers in ziekenhuizen liggen, waarvan 4 in kritieke toestand verkeren. De overheid zoekt onophoudelijk naar de identiteit van de dader en de klopjacht op de schutter is volop gaande. Volgens de Turkse premier Binali Yıldırım, kloppen de berichten niet dat de dader als kerstman was verkleed.

Bloedig jaar

De aanslag op de nachtclub is de zoveelste terroristische aanval in Turkije. Istanbul werd 3 weken geleden al opgeschrikt door de aanslagen nabij het voetbalstadion van Beşiktaş.  Hierbij vielen 45 doden, waarvan het grootste gedeelte politieagenten. De aanslag werd georganiseerd door de terreurgroep PKK.

Turkije wordt al langer bedreigd door terroristische groeperingen als de PKK en DAESH. Tijdens verschillende aanslagen van deze groeperingen vielen vorig jaar meer dan 180 doden.

Sabah