Turkije zal in een zeer moeilijke situatie terechtkomen indien het volk tegen het komende referendum stemt, verklaarde de voorzitter, Devlet Bahçeli, van de Nationalistische Beweging Partij (MHP). Deze verklaring deed hij nadat hij een vergadering had met de premier Binali Yıldırım over het referendum en de ‘JA’ campagne.

“De MHP zal deze campagne voeren met haar eigen middelen, in haar eigen stijl en op haar eigen voorwaarden. Andere partijen kunnen ook ‘JA’ stemmen en dat is hun recht. Indien dat het geval is, zullen wij ons best doen om gezamenlijke concepten te gebruiken om tegenstellingen te vermijden,” vertelde Bahçeli eerder aan de pers in de afgelopen week na zijn vergadering met Yıldırım.

“Voor deze eed, JA!”

Tijdens de vragenronde met de pers heeft de MHP-voorzitter voornamelijk benadrukt dat de MHP haar “eigen campagne” zal voeren.

“Wij zijn een wettelijke entiteit en dit al gedurende 48 jaar. Wij zijn ook van plan om hiernaar toe te blijven handelen gedurende de campagne. Wij gaan een nieuwe slogan gebruiken: ‘ Wij hebben een eed afgelegd die essentieel is voor ons land. Voor deze eed, JA!’,” verklaarde hij.

Bahçeli herhaalde ook zijn vorig standpunt over het ‘NEE’ kamp en dat terreurorganisaties gebruik zouden kunnen maken van de situatie.

Ernstig gevaar

“Turkije staat op dit moment voor een ernstig gevaar. Turkije zou zeer ernstige verstoringen kunnen ondergaan en zowel interne als externe groepen zouden hiervan gebruik kunnen maken,” antwoordde hij op de vraag van een journalist die hem vroeg of “Turkije verdeeld zou geraken, indien er een ‘NEE’ stem zou komen uit het referendum”.

“Wanneer ‘NEE’ stemmen worden geïnstrumentaliseerd door deze illegale groepen, dan moet daar extra aandacht aan worden besteed. Sommige organisaties zeggen ‘NEE’ tegen de campagne, omdat dat past in hun agenda. FETÖ is één van hen,” verklaarde Bahçeli.

“Trump zal anders handelen dan Obama”

De MHP liet ook weten dat de ‘Trump administratie’ een verschillende houding zal innemen ten aanzien van Turkije. Dit in tegenstelling tot Obama die voorstander was van “slechte internationale politieke betrekkingen”.

Hurriyet